Harlingen in cassatie tegen vonnis Spaansen-terrein

De gemeente Harlingen gaat in cassatie tegen de uitspraak van het hof over de verkoop van het Spaansen-terrein langs de N31. Spaansen verkocht de 6,5 bunder grond tussen de Kanaalweg, de N31 en het centrum in 2010 aan de gemeente. Het hof verklaarde in het vonnis begin november dat die volledige verkoop ongeldig was.
Spaansen
Directeur Ab Knook zegt dat hij verbaasd is door de stap van de gemeente Harlingen: "Het voelt als een dolk in onze rug. We hebben na het vonnis lang met de gemeente om tafel gezeten om er goed uit te komen. Maar ze willen gewoon niet."
Volgens Knook was er bij Spaansen veel goede wil: "Ja, want we wilden dit graag oplossen, maar de gemeente leek maar niet aan te kunnen geven wat ze nu eigenlijk willen."

Gat in de stad

Sinds de uitspraak hebben beide partijen om tafel gezeten om te kijken of de grond toch kon worden verkocht aan de gemeente Harlingen. Knook: "De gemeente wil de grond graag hebben en wij hebben gekeken naar de mogelijkheden. Maar ze willen alleen maar korting hebben op de prijs. Maar de gemeente moet ook wat doen want de grond is juridisch van ons."
Met het terrein zelf gebeurt de komende jaren niks, zegt Knook. "Deze juridische strijd gaat nog wel vier, misschien wel zes jaar duren. Er blijft een gat in de stad. Niemand kan er wat mee en dat is onverkwikkelijk", zegt de teleurgestelde Spaansen-directeur.
Het begon allemaal met de verkoop van de grond in 2010. De gemeente betaalde er destijds 8,5 miljoen euro voor aan Spaansen. Dat bedrag werd in tweeën gesplitst: eerst betaalde de gemeente 6,5 miljoen euro. Later zou de gemeente nog 2 miljoen euro overmaken, met als voorwaarde dat het bedrijf op een andere plek in Harlingen zou uitbreiden.
De gemeenteraad vond dat er mogelijk sprake was van 'ongeoorloofde staatssteun'. Toen bij een taxatie bleek dat de grond veel minder waard was dan gedacht, stapte de gemeente naar de rechter. Die bepaalde dat er inderdaad te veel was betaald en dat het bedrijf geen recht meer had op de laatste miljoenen en zelfs een kwart miljoen moest terugbetalen aan de gemeente.
Verslaggever Hayo Bootsma legt uit wat er precies aan de hand is
Spaansen ging in hoger beroep. Het bedrijf zei dat ze het voor dat bedrag niet wilden verkopen. Het hof oordeelde dat er sprake was van staatssteun, maar verklaarde ook de volledige verkoop ongeldig.

"Tonnen aan advocatenkosten"

Voor Knook is het voorlopig klaar: "We verstoken hier tonnen aan advocatenkosten. Dat is gewoon zonde. Niet alleen wij, ook de gemeente. Dat is allemaal geld van de Harlingers."
"We hebben een redelijk voorstel gedaan", zegt Knook. "Wij wilden echt niet het vel over der oren van de gemeente halen, maar ze wilden niet. Of dat slim is valt nog te betwijfelen. Ze moeten in ieder geval straks niet naar ons kijken als blijkt dat er veel extra kosten zijn."