Laatste Friese derby voor drie ONS-clubiconen

15 feb 2019 - 17:00

De Friese derby tussen Harkemase Boys en ONS Sneek wordt een bijzonder duel voor drie ONS'ers. Curty Gonzales, Ale de Boer en Klaas de Vries spelen respectievelijk tien, acht en zeven jaar bij de club, maar nemen na dit seizoen afscheid. Ze spelen zaterdag voor het laatst de Friese derby tegen Harkemase Boys.

De Vries en Gonzales wonen in Leeuwarden en De Boer en Frits Dantuma in de Wouden. Ze rijden drie keer per week met elkaar naar Sneek. Maar, als Dantuma blijft, is hij volgend jaar alleen. Dat vindt de oud-Cambuurspeler jammer, want: "De gezelligheid hoort er wel echt bij. Dat is voor mij wel het belangrijkste." De komende tijd zal Dantuma over zijn toekomst besluiten.

Dat geldt niet voor Gonzales. Die heeft de knoop een aantal weken geleden doorgehakt. Hij verruilt ONS na dit seizoen voor de tegenstander van zaterdag, Harkemase Boys. "Ik was toen aan een nieuwe uitdaging. Ik heb hier tien jaar met heel veel plezier gevoetbald. Ik wilde in de buurt blijven voetballen en Harkema speelt op hetzelfde niveau. Ze wilden me graag hebben, dus de keuze was vrij snel gemaakt."

De Vries en De Boer zijn bevriend en hebben hun lot altijd aan elkaar verbonden. De gesprekken met de club hebben ze ook altijd samen gedaan en dat geldt ook voor de keuze om na dit seizoen ermee op te houden bij ONS. De Vries: "Het heeft lang genoeg geduurd. Het is een keer mooi geweest."De Boer: "We zijn in totaal met z'n tweeën vijftien jaar naar ONS gereisd. We worden ook een dagje ouder. Klaas wordt wat kaal en ik wat grijs", lacht de aanvoerder van de Snekers.

Foto: Orange Pictures/Shutterstock

Het zijn de leukste wedstrijden van het seizoen

Curty Gonzales over de Friese derby

In de tien jaar dat Gonzales bij ONS Sneek speelt, heeft hij er veel derby's gespeeld. Dat het speciale wedstrijden zijn, was alleen niet meteen duidelijk: "Aan het begin merkte ik het nog niet echt. Naarmate dat je hier een tijdje speelt, leef je wel echt naar die wedstrijden toe. Het zijn de leukste wedstrijden van het seizoen. ONS wil altijd winnen van Harkema en Harkema wil altijd winnen van ONS. Dat geeft een extra dimensie eraan."

Daar herkennen De Vries en De Boer zich ook in. De Vries was zelf al een keer matchwinner. In december 2017 maakte hij de winnende goal in de derby tegen Harkemase Boys. Het zijn de wedstrijden die hij het liefst speelt: "Het zijn de potjes waarbij het er echt om gaat en die extra leven."

De grote vraag is hoe het zaterdag komt. Wie is de favoriet? De Boer weet het niet. "Wij hebben een beetje 'inside information' van Harkema. Er zijn wat blessures en schorsingen, heb ik gehoord. Maar, wij zijn ook niet in topvorm. Om maar even een open deur in te trappen: het is een derby hè!"

Foto: Omrop Fryslân

In de 'Wedstriid fan de wike' staat elke week op Omrop Fryslân radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht besteed aan de wedstrijd, die verkozen is tot 'Wedstriid fan de wike'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en in de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te zien.

(advertinsje)