Verkoop van obligaties nieuwe Leeuwarder veemarkt loopt goed

15 feb 2019 - 14:39

Al meer dan de helft van de obligaties voor de nieuwe veemarkt in Leeuwarden is verkocht. Met die obligaties moet een half miljoen euro opgehaald worden. Stichting Veehandelcentrum Noord-Nederland wil met dat geld de verhuizing van de veemarkt van het WTC Expo naar het nieuwe gebouw aan de Siriuswei in Leeuwarden betalen.

Op dit moment staat de hal op industrieterrein De Hemrik nog leeg. De hal is een grote 'galmbak'. "Ik ben benieuwd hoe dat is als er straks koeien lopen", zegt Andries Kingma, voorzitter van de stichting. "Ik denk dat het met een laag stro wel anders is". Het volledige terrein is bijna 20.000 vierkante meter groot. Daarvan is 3.500 vierkante meter al bebouwd en daar komt nog eens 1.000 vierkante meter bij. Dat wordt de plaats waar voortaan geladen en gelost kan worden.

Geen ruimte meer

Nu worden de koeien verhandeld in het WTC Expo. Met de plannen die er zijn voor het nieuwe Cambuurstadion, de bouw van een bioscoop en een groot scala andere activiteitencentra is er geen ruimte meer voor de veemarkt. Die ruimte is er wel op De Hemrik, zegt Kingma: "De locatie hier aan de rand van de stad is uitermate geschikt. We denken dat we hier kwalijk voor overlast zorgen, zo aan het einde van de stad.

De feemerk no - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De ruimte geeft betere mogelijkheden voor het dierenwelzijn. In de oude veemarkt wordt een deel van de koeien vastgebonden aan stangen en er zijn een aantal hokken waar ze vrij kunnen rondlopen. In de nieuwe hal is ruimte genoeg en hoeven de koeien niet meer vastgebonden te worden. Kingma: "We kunnen dit pand veel beter inrichten. De regelgeving is nu wat veranderd en dat geeft ons de mogelijkheid om meer activiteiten op te zetten."

Zo wordt het in de toekomst mogelijk om de weidekoeien te verhandelen die weer naar de melkveehouders kunnen. "We hopen dat die dan later als slachtkoeien terug komen", zegt Kingma. Ook neemt de vraag van melkveehouders naar jongvee uit Duitsland toe. "Er is de laatste jaren veel vee afgestoten. Je ziet nu dat er tekorten ontstaan en dat er koeien uit Duitsland gehaald worden voor de handel".

Voorzitter Andries Kingma van de stichting Veehandelcentrum Noord-Nederland

3,5 miljoen euro nodig

In totaal is er zo'n 3,5 miljoen euro nodig voor de aanschaf en de verbouwing van de nieuwe hal. Een deel wordt opgebracht met de verkoop van obligaties. Een week geleden zijn de eerste obligaties uitgegeven. "Binnen een paar dagen is meer dan de helft al verkocht", zegt financieel adviseur Daniël Keizer. "Er zit een rente op van 4 procent. Het eerste deel is verkocht aan mensen dichtbij de veemarkt, de handelaren bijvoorbeeld. Nu zetten wij het verder uit om ook de rest van het geld bij elkaar te krijgen."

Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste koeien eind dit jaar al verhandeld op De Hemrik in Leeuwarden.

(advertinsje)
(advertinsje)