40 mensen sociale werkvoorziening Empatec weg uit Emmeloord

15 feb 2019 - 12:58

40 mensen van sociale werkvoorziening Empatec, die bij het bedrijf Koopman in Emmeloord werken, moeten er op 1 april weg. De Friezen zijn in dienst bij Empatec, maar reizen elke dag af naar Emmeloord. Directeur Harry de Wit legt de situatie uit.

Foto: Omrop Fryslân

Waarom moeten ze weg?

"Omdat we er met Koopman niet uitkomen met de prijs. Deze mensen hebben een beperking, maar ze doen goed werk en dat heeft een waarde. Bij Koopman onderkennen ze dat, maar dan wil ik ook dat ze de prijs geven die de mensen waard zijn. Maar dat doen ze niet. Het is hartstikke jammer. We zijn trots op de prestaties die deze mensen leveren, maar bedrijven moeten er wel voor betalen. Ik ben bereid lager te gaan zitten, maar niet zo laag als Koopman wil. Dat kost ons gewoon te veel geld."

Wat gebeurt er nu met die mensen?

"We hebben wel werk voor ze bij andere bedrijven, bijvoorbeeld in Sneek, Franeker en Harlingen. We hebben die plicht mensen werk te bieden, ze hoeven zich geen zorgen te maken."

Sommige mensen werken er al jaren. Wat doet dit met ze?

"Ze hebben behoefte aan structuur, maar dat kan niet tegen iedere prijs. Ze zijn hun dagelijkse routine kwijt en dat is het meest pijnlijke van alles. We gaan ze extra begeleiden."

Nu kwamen jullie er dus niet uit met Koopman. Gebeurt zoiets vaker?

"We hadden dit laatst ook met een meubelbedrijf. Een aantal stoeltjes verkochten we daar onder de kostprijs. Dan zegt de klant: die stoeltjes halen we bij jullie weg. Maar verder komt het bijna nooit voor. We hebben heel redelijke tarieven, maar je moet er gewoon voor betalen. We zijn geen dagbesteding en de medewerkers hebben gewoon een salaris. Ze doen hun uiterste best en daar mag wel iets tegenover staan."

(advertinsje)