Voorzichtig optimisme bij SC Heerenveen: "Zes jaar thuis niet verloren van PSV"

15 feb 2019 - 12:28

SC Heerenveen krijgt zaterdag de koploper van de eredivisie, PSV, op bezoek in het eigen stadion. De ploeg uit Eindhoven is de regerend kampioen en is hard op weg die titel de prolongeren. De voorsprong op nummer twee Ajax is opgelopen naar 6 punten. Voor Heerenveen zijn er andere zorgen, als is er na het vertoonde spel tegen PEC Zwolle (1-1) wel reden voor enig optimisme.

"Tegen PEC Zwolle was er ook interactie met het publiek. Dat hebben we veel te lang gemist. Dat lag ook aan onszelf, maar er zit vertrouwen in de ploeg", zegt trainer Jan Olde Riekerink. "Je zoekt wekelijks de beste strategie, maar je moet er wel rekening mee houden, dat PSV samen met Ajax de competitie domineert. Maar in dit soort wedstrijden kun je heel goed gebruikmaken van de omschakeling."

Onverslagen

De laatste 6 seizoenen heeft Heerenveen in het Abe Lenstra stadion niet meer verloren van PSV. Het laatste verlies in een competitieduel was op 18 december 2011 (1-5). "Je haalt me de woorden uit de mond", reageert Olde Riekerink. "Dat ze het hier altijd moeilijk hebben, dat wist ik. Zes jaar al niet gewonnen, dan zou het mooi zijn er nog een zevende aan vast te plakken."

Jizz Hornkamp krijgt weer een basisplek van Olde Riekerink en staat opnieuw rechts in de verdediging. Vorige week had de omgeturnde aanvaller het moeilijk tegen PEC Zwolle-aanvaller Mike van Duinen. "Ik moet hem (Mike van Duinen, red.) eigenlijk gewoon voor me houden. Nu stap ik twee of drie keer in en dan gaat hij me voorbij. Dat zijn momenten waar ik van moet leren", zegt Hornkamp.

Tegen PSV krijgt Hornkamp te maken met Steven Bergwijn. "Da's een mooie uitdaging. Hij heeft een goede actie in huis, hij is snel, maar ik moet gewoon op het juiste moment toeslaan."

Degradatievoetbal

Heerenveen staat op de 15e plek met slechts een punt boven de degradatiestreep. Na dit weekend zou het zomaar eens kunnen zijn, dat Heerenveen onder de rode streep staat. Toch wil Olde Riekerink het niet over 'degradatievoetbal' hebben. "Als je de laatste drie wedstrijden daar nog staat, dan ga je echt degradatievoetbal spelen. Maar daar gaan we pas over praten als we daar aan het einde van de rit nog steeds staan."

PSV presteert goed in uitwedstrijden. De ploeg uit Eindhoven won 7 van de 10 uitwedstrijden, er werd dit seizoen alleen verloren bij Feyenoord. De laatste twee uitwedstrijden, tegen FC Emmen en FC Utrecht, eindigden beide in een 2-2 gelijkspel.

De wedstrijd SC Heerenveen-PSV begint zaterdagavond om 19.45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Vermoedelijke opstelling: Hahn, Hornkamp, Høegh, Pierie, Woudenberg, Rienstra, Schaars, Vlap, Van Bergen, Lammers, Mihajlovic.

(advertinsje)