Under de Toer is afgesloten: "Er zat gevoel in, het kwam echt uit de mensen zelf"

15 feb 2019 - 10:54

Zo'n 6000 mensen hebben meegewerkt aan Under de Toer. Een van de grootste Culturele Hoofdstadprojecten is afgesloten in de Grote Kerk in Leeuwarden. Twee grote fans, de broers Evert en Theo Engberda, kregen een speciaal boek over de voorstellingen overhandigd. Ze zijn naar alle voorstellingen in de hele provincie geweest.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Verslaggever Wendy Kennedy was bij de afsluiting van Under de Toer

Marijke Muoi in Leeuwarden, It heilige hert van Cambuur in Goutum en de Bakzeuntjes in Arum. Het is een kleine greep uit alle voorstellingen waar de mannen naartoe zijn geweest. Na het zien van de allereerste voorstelling De Frijtinker in IJlst, besloten ze om zich helemaal te richten op Under de Toer. "Het was authentiek en mooi", vindt Evert. "Er zat gevoel in, het kwam echt vanuit de mensen", vult Theo aan. Soms hadden ze drie verschillende voorstellingen in één weekend.

Geen vervolg

In de eerste plaats bestond Under de Toer uit 32 voorstellingen, maar Minnertsga stapte uit het project. Het dorp en de organisatie konden het niet eens worden over de aanpak. Een van de trekkers van het project was Tamara Schoppert. Ze laat weten dat Under de Toer niet een soortgelijk vervolg krijgt. "We zien onszelf als 'aanjagers'. Ik hoor al van diverse projecten dat ze volgend jaar weer iets willen doen. Ze weten nu waar ze steun kunnen aanvragen en wat alles kost. Ik denk dat hier al een erfenis op zich in zit."

(advertinsje)
(advertinsje)