Kachel lager en een trui aan: het is vandaag Warme Truiendag

15 feb 2019 - 10:02

Het is Warme Truiendag. Meerdere organisaties roepen mensen op de kachel een paar graden lager te zetten en een warme trui aan te doen. Het is de dertiende editie van deze dag.

Foto: Pixabay

De warme trui staat symbool voor wat mensen zelf kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. En dat op een dag dat het vrij zonnig weer wordt. "Een dag voor het terras", zei Piet Paulusma al. Het wordt 13 tot 14 graden. "Voor hetzelfde geld had er een pak sneeuw gelegen. Je weet nooit hoe het loopt", zegt Irona Groeneveld van de Friese Milieu Federatie, een van de organisaties die aan de actie meedoen.

Waarom deze dag?

"Het is belangrijk om samen na te denken over wat we zelf kunnen doen om energie te besparen. Als je een shirtje aan hebt, doe je de kachel wat hoger. Wat is erop tegen om een warme trui aan te trekken en de kachel een graadje lager te zetten? Dan bespaar je, als we dat met elkaar doen, op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden aan energie."

Moeten we dit niet elke dag doen?

"Een beetje bewust nadenken helpt al, als je niet meteen de kachel op 20 graden zet bij het opstaan - een uur voor je weggaat. Dat kan ook op 17 en dan de kachel weer omhoog als je thuiskomt. Isoleer je huis goed, zorg voor een tochtstrip."

Hoeveel deelnemers verwacht u?

"Er doen ieder jaar honderdduizenden mensen aan mee. Als je vandaag je warme trui aan doet, maak dan een selfie, stuur 'm op naar de milieufederatie. Dan kun je een Friese circulaire trui winnen."

Wat is dat?

"Wij hebben daar de primeur van in Fryslân. Een product gemaakt van oud materiaal, op kleur gesorteerd en daarom hoef je het niet meer te verven. Het wordt van wol of vlas gemaakt en in Friesland geproduceerd."

(advertinsje)
(advertinsje)