Geitenhouder over geitenstop: het lijkt op paniekvoetbal

14 feb 2019 - 20:13

Het nieuws van de geitenstop komt voor geitenhouder Douwe Klijnstra uit Sint Nicolaasga heel onverwacht. "Het lijkt op paniekvoetbal." Hij heeft net een aanvraag ingediend voor een kleine uitbreiding thuis en één voor een nieuwe stal daarnaast.

Donderdag werd bekend dat de provincie meteen een verbod op de uitbreiding en de vestiging van geitenhouderijen invoert. Reden is de volksgezondheid. De stop gebeurt op advies van de GGD. Fryslân is de negende provincie die zo'n geitenstop invoert. Er zouden mogelijk meer longontstekingen voorkomen in een straal van 2 kilometer rondom de geitenhouderijen.

In heel veel provincies mogen geitenhouders niet meer uitbreiden, dus het was te verwachten dat Fryslân ook een keer aan de beurt zou komen. Aanvragen van geitenhouders die na donderdagochtend 9.00 uur zijn ingediend bij de provincie, worden niet meer in behandeling genomen. Donderdag werd wel duidelijk gezegd dat vergunningen die al aangevraagd waren en die binnen de reguliere bepalingen vallen, geen gevaar lopen.

Klijnstra heeft zijn aanvraag maandagmiddag ingediend, maar is er toch niet gerust op. "Wij weten niet hoe ver onze procedure is." Vanwege de onzekere situatie heeft Klijnstra er via een bedrijf een advocaat opgezet.

De maatregel van het verbod, dat meteen ingaat, is misschien wat overdreven, zegt Klijnstra. Het is nog onduidelijk wat de uitkomsten van het RIVM-onderzoek zijn.

De provincie wil dat bedrijven uit andere regio's niet meer uitbreiden in Fryslân. Afgelopen jaar zijn er negentien bedrijven bijgekomen, van 44 naar 63. Dat argument klinkt goed, zegt Klijnstra, maar hij kent geen geitenhouders in zijn omgeving die er bij zijn gekomen.

Klijnstra zet vraagtekens bij het aantal. "Zoveel zijn er niet. Wij kennen ze niet. Wij schatten zo tussen de twintig en dertig. Bij echt grote bedrijven denken wij dat het tussen de tien en vijftien wel ophoudt."

De prijs voor geitenmelk is hierdoor in elk geval gestabiliseerd, verwacht Klijnstra. "Of die omhoog gaat, is nog afwachten."

Verslaggever Gerrit de Boer bij geitenhouder Douwe Klijnstra

(advertinsje)