Onmiddellijk stop op uitbreiding geitenhouderijen in Fryslân

14 feb 2019 - 11:41

Er komt per direct een verbod op het uitbreiden en de vestiging van geitenhouderijen, een zogenaamde 'geitenstop'. De provincie neemt de maatregel in verband met de volksgezondheid. Fryslân is de negende provincie die zo'n 'geitenstop' invoert. Wanneer het verbod er weer af gaat, is nog niet duidelijk.

Het gaat om een tijdelijke stop, die donderdagochtend om 09.00 uur is ingegaan. De aanvragen voor uitbreiding van voor die tijd worden nog meegenomen. De verwachting is dat het over een half jaar wordt omgezet tot een definitieve stop. De stop betekent ook dat GGD Fryslân het advies geeft om in een straal van twee kilometer rond een geitenhouderij, geen nieuwe huizen te bouwen. Uiteindelijk is dat aan de gemeenten om te bepalen.

Besluit

De Staten hebben afgelopen maandag in het geheim het besluit genomen, op advies van de GGD. Een van de aanleidingen is een rapport van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarin werd geconcludeerd dat omwonenden van geitenhouderijen veel vaker last hebben van longontstekingen.

Er wordt nog uitgezocht waarom het wonen in de buurt van een geitenhouderij precies de kans op deze ziekte verhoogt. Dat onderzoek wordt in het najaar verwacht. Het RIVM sluit wel uit dat het komt door de Q-koort-bacterie. In Fryslân werden vorig jaar 23.526 geiten geteld.

Bang voor geiteninvasie

In Provinciale Staten is eerder door de Partij voor de Dieren opgeroepen tot dit verbod. De partij was bang voor een geiteninvasie. Gedeputeerde Johannes Kramer antwoordde toen dat een verbod hem 'te overdreven' leek. Hij zei toen dat 'het wel gaat om familiebedrijven en dat je eerst moet praten met de boeren'. De dreiging van een 'geiteninvasie' zag hij toen niet. De VVD en het CDA in de Staten vonden vergaande maatregelen niet noodzakelijk, omdat de sector hier in Fryslân maar vrij klein is.

Het aantal geitenhouderijen in Fryslân is de afgelopen jaren in rap tempo uitgebreid van 44 bedrijven in 2017 naar 63 in 2018. De provincie denkt dat het komt door het verbod in de andere provincies. Om die snelle uitbreiding in de hand te houden, komt er nu dus een tijdelijke stop.

(advertinsje)
(advertinsje)