De sneeuwwinter: Met de hele buurt in de weer om de sneeuw weg te krijgen

14 feb 2019 - 11:26

Sneeuw tot aan het dakraam, geblokkeerde snelwegen en geen voer voor de dieren. Het is vandaag precies 40 jaar geleden dat de beruchte sneeuwwinter plaatsvond. In korte tijd werd het openbare leven in Fryslân volledig verstoord. Een groot aantal dorpen en steden was dagenlang afgesloten van de buitenwereld. Een winter om nooit te vergeten, en dus verzamelt Omrop Fryslân de mooiste verhalen van kijkers en luisteraars. Deze verhalen worden vandaag de hele dag gepubliceerd. Dus pak een warme kop koffie of thee, en denk weer even terug aan deze bijzondere tijd.

De Sniewinter: Snieskowe yn Drachten

Terwijl de kinderen in de sneeuw spelen op een slee, zijn de volwassenen in Drachten met de hele buurt bezig om de grote bergen sneeuw weg te krijgen. De video komt van de familie Ruiter.

Een barre tocht voor de liefde

Foto: Omrop Fryslân, Henry Drost

De problemen waren groot in de sneeuwwinter, maar er zijn ook mooie en liefdevolle verhalen uit die tijd. Verhalen die op een dag zoals donderdag, Valentijnsdag, eigenlijk nog net dat beetje mooier zijn.

Jaap van der Wal ondernam een wandeltocht van vier tot zes uur om zijn vriendin te zien. Hoge sneeuwduinen en barre temperaturen hielden hem niet tegen om van Arum naar Sexbierum te lopen. "Ja dat weet ik nog. Ik was zwaar verliefd maar ik was in Arum, mijn meisje in Sexbierum en er was geen mobiel."

De enige optie was lopen! Zes uren lang!

Jaap van der Wal

Dan blijft er maar een optie over en dat was lopen. "Weet niet hoe lang ik er precies over gedaan heb maar kwam als een sneeuwman in Sexbierum aan! Met ijspegels aan de snor!" De tocht was een succes, en 40 jaar later is het stel nog steeds samen.

Foto: Omrop Fryslân, Henry Drost

"Het was een tijd waarin we nog geen autotelefoon, mobieltjes of code geel, oranje of rood hadden. Het was de dag waarop ik besefte dat het leven soms aan een zijden draadje hangt,"

Melkwagenchauffeur Tjeerd Vrieswijk moest in de sneeuwwinter bij de boeren langs, maar dat was door de sneeuw bijna niet te doen. "Onderweg was ik menig sneeuwduintje gepasseerd", vertelt Vrieswijk. Totdat de motor niet meer op toeren kwam. Ondertussen had ik verschrikkelijke koude handen gekregen, en was ik behoorlijk nat geworden van de stuifsneeuw. Omdat ik echt niet verder kon heb ik de melkauto op slot gedaan en ben gaan lopen. Van Hallumerhoek naar Vrouwenparochie."

Deze tocht staat Vrieswijk nog goed voor ogen. "Bijna 2 uur later en 6.5 km verder kwam ik compleet bevroren aan bij Jan en Fokje Monsma in Vrouwenparochie. Doordat mijn kleren bevroren waren konden ze mij niet uitkleding. Ik heb toen eerst voor de kolenkachel moeten zitten zodat ik kon ontdooien. Natuurlijk was ik helemaal kapot en doodop. Ik ben daar in huis gebleven."

De Leeuwarder is zeer dankbaar dat alles goed gekomen is, na die barre tocht.

Trefwoorden: 
Sneeuwwinter 1979
(Advertentie)
(Advertentie)