Ook Fryslân maakt zich op voor grote klimaatmars in Amsterdam

14 feb 2019 - 08:59

Ook Fryslân maakt zich klaar voor de grote klimaatmars op zondag 10 maart in Amsterdam. Op initiatief van de groep Freonen fan fossylfrij Fryslân zullen in samenwerking met actiegroepen uit Groningen bussen worden ingezet om alle demonstranten uit het noorden naar Amsterdam te brengen. Dit werd woensdag bekend gemaakt bij de wekelijkse talkshow IepenUP live, die deze keer helemaal in het teken stond van milieuvervuiling, en de Plastic Soup in het bijzonder.

Foto: Omrop Fryslân

Woordvoerder Bouwe de Boer van de Friese actievoerders zei minimaal zo'n drie bussen te verwachten, die naar Amsterdam zullen afreizen. Volgende week woensdag zal meer bekend worden gemaakt. Zeker is volgens De Boer dat de bussen in ieder geval op milieuvriendelijke blauwe diesel zullen rijden.

Maatregelen van het Rijk zijn in ieder geval noodzakelijk om milieurampen, zoals in januari met de MSC Zoë op de Noordzee is gebeurd, zo veel mogelijk te voorkomen. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog wil met haar collega's van de Waddeneilanden daarmee niet te lang meer wachten. Niet alleen zal in maart een debat in de Tweede Kamer over deze zaak worden gevoerd. Bovendien is afgedwongen dat voor die tijd nog een 'ronde tafelgesprek' met de ministers en verantwoordelijke Kamerleden zal worden gehouden.

Chip op containers

Burgemeester Van Gent was duidelijk over de eisen die dan op tafel zullen worden gelegd. De containers moeten worden voorzien van een chip, zodat als ze over boord slaan, ze via gps-tracking direct kunnen worden opgespoord. Daarnaast zal er een protocol moeten komen, waardoor voortaan direct landelijk in kan worden gegrepen als er dit soort rampen zijn.

Fragmint út IepenUP

"Het strand is opgeruimd, maar nog lang niet schoon", zo waarschuwde Van Gent. "De kleine plastic balletjes, de zogenaamde granules, zijn nog volop aanwezig onder het zand en in het water en kunnen nog steeds leiden tot een ecologische ramp."

Volgende week: 'Goed Nijs'

Volgende week staat IepenUP live volledig in het teken van 'Goed Nijs' in de media. Omroepbaas Jan Slagter van MAX gaat dan onder andere in discussie met Rennie Rijpma van de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad over de selectiecriteria die de redacties hanteren bij het beoordelen van nieuwsberichten. Waarom lijken negatieve en sensatieberichten in de diverse media veel meer aandacht te krijgen dan positief nieuws?

Journalisten Karin Sitalsing en Franka Hummels vonden dat dit anders kan en schreven samen het boek 'En dan nu het goede nieuws', dat de directe aanleiding is voor deze speciale editie van IepenUP live. Bij hen ligt niet de focus op vliegtuigongelukken, bosbranden en milieurampen. In twaalf verhalen gaan zij juist op zoek naar "kleine en grote acties die even goed een plek verdienen in het journaal van acht uur".

IepenUP live wordt elke woensdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur live uitgezonden vanuit Muziekcentrum Neushoorn in Leeuwarden en kan op internet worden bekeken via de website van Omrop Fryslân, Facebook en YouTube. De toegang is gratis.

Trefwoorden: 
klimaat IepenUP vervuiling
(Advertentie)
(Advertentie)