LIVE: IepenUP over plastic

13 feb 2019 - 19:37

De Waddenkust is nog niet bevrijd van de bulten plastic die de containerramp veroorzaakt heeft. Veel containers moeten nog geborgen worden en nog steeds spoelen verschillende spullen aan op de Waddeneilanden. De aanleiding om het in IepenUP te hebben over plastic. Kijk hier vanaf 20.00 uur mee.

Wij gebruiken het de hele dag door in ons dagelijks leven. Maar, wat is plastic nou eigenlijk precies? Waarvan en hoe wordt het gemaakt? En belangrijker nog: waarom vergaat het niet, en: kan het niet minder? Sanne Steenbrink van hogeschool Van Hall Larenstein vertelt hierover.

De gevolgen van de containerramp

Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, is te gast om te praten over de gevolgen voor haar eiland. Ook vertelt ze wat het plan van aanpak is om de consequenties van de ramp zo beperkt mogelijk te houden.

Op Terschelling stond de boel op zijn kop: Lennard Jan Geerds van Terschelling.TV weet het nog goed. Hij maakte de eerste beelden van de ramp en zal daarover vertellen. Op datzelfde eiland spoelde de ene na de andere 'My Little Pony' aan. Martin Winnen jutte 600 van die gekleurde plastic pony's van het strand en verkoopt ze nu voor een goed doel.

En meer

San Xyz verzorgt de muzikale intermezzo's en Janneke Spoelstra is de dichter van de week. De column komt van Sander Warmerdam, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en kunstenaar Carlien Adriaansche maakt van het meegenomen plastic van de gasten iets nieuws.

Foto: Omrop Fryslân

Elke woensdag staan in het programma de actualiteiten in de wereld centraal. Hoe leven wij met zijn allen, welke subgroepen maken daar deel van uit en hoe zorgen wij ervoor dat wij elkaar vaker ontmoeten en begrijpen? Dat zijn zaken die aan bod komen in IepenUP.

Iedereen kan komen aanwaaien en meedoen aan de discussies in café De Backstage in poppodium Neushoorn. Het programma begint elke woensdag om 20.00 uur en is te volgen op Omropfryslan.nl, in de Omrop-app en op de Facebooksite van Omrop Fryslan. Meer informatie over IepenUP is te vinden op de Facebooksite. IepenUP is een initiatief van Omrop Fryslân, Tresoar en Neushoorn Café en LF2018.

(Advertentie)
(Advertentie)