Blijft het college in De Fryske Marren vanavond overeind?

13 feb 2019 - 19:19

De gemeenteraad in De Fryske Marren neemt woensdagavond een definitief besluit over de zandwinning in het IJsselmeer. Alles lijkt erop dat de zandwinning niet doorgaat, nu collegepartij FNP heeft gezegd tegen te stemmen. Maar dat heeft gezorgd voor spanning in de coalitie, want volgens de coalitiepartner VVD is de FNP nu niet meer betrouwbaar.

It gemeentehûs fan De Fryske Marren - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Fractievoorzitter Olaf Storms van de VVD legde maandag een bom onder de coalitie, als de FNP definitief tegen de plannen stemt. Want als dat gebeurt, wil de VVD de stekker uit het college trekken. Storms: "We hebben een jaar geleden een coalitie gevormd en afspraken gemaakt en dan gaat in één keer één partij wat anders doen, zonder overleg. Dat hoort niet zo."

CDA spreekt zich niet zi erg uit als de VVD over de verhoudingen in het college. Fractievoorzitter Jan van Zanden was vooral verbijsterd: "Wij zijn niet boos, maar wel heel verrast. Normaal gesproken vindt zo'n besluit plaats in een debat, niet van tevoren." Over hoe nu verder, deed Van Zanden nog geen uitspraak. "Er ligt wel een klein bommetje onder de coalitie."

"Gevolgen niet te overzien"

Dat de FNP nu tegen de zandwinning is, heeft te maken met nieuwe inzichten. "Wij kunnen de gevolgen van de zandwinning niet goed overzien", zei fractievoorzitter Jan Volbeda afgelopen week. "En deskundigen die het plan hebben beoordeeld, zijn het niet met elkaar eens. Dat is voor ons genoeg reden om tegen te stemmen."

Wat zijn de plannen?

Het bedrijf Royal Smals uit Cuijk wil een zandwinningsfabriek voor de kust van Oudemirdum plaatsen. Met die fabriek willen ze dertig jaar lang twee miljoen kuub zand winnen voor de aanleg van bijvoorbeeld wegen.

Het zand in de Nederlandse rivieren is bijna op. Toen heeft Smals gezegd: 'Het IJsselmeer zou voor ons en mooi gebied zijn om zand te winnen." Al in 2007 waren de eerste gesprekken in toen nog de gemeente Gaasterlân-Sleat en in 2011 werd er een akkoord gesloten.

De bedoeling is dat er zo'n vijf kilometer uit de kust bij Oudemirdum zand gewonnen wordt. Het belangrijkste tegenargument van de meeste tegenstanders is dat ze bang zijn voor vervuiling. Dat kan geluidsoverlast zijn, lichtvervuiling, maar ze zijn ook bang voor de negatieve gevolgen van de recreatie.

In het collegeakkoord van VVD, CDA en FNP, dat in 2018 is opgetekend, staat niets over de zandwinning. Dat is omdat het in 2012 al mondeling was besloten.

De stem van de FNP geeft de doorslag voor of tegen de zandwinning. Stemmen ze voor, dan is er een meerderheid voor de zandwinning. Stemmen ze tegen, dan niet.

Het laatste woord over de zandwinning ligt niet bij de gemeente De Fryske Marren, maar bij het Rijk. Minister Cora van Nieuwenhuizen zei echter eerder al dat ze het besluit van de raad zal respecteren.

De raadsvergadering in De Fryske Marren begint woensdagavond om 20.00 uur met een gesprek. Daarna, dat zal rond 20.30 uur zijn, begint het debat. Omrop Fryslân erbij en doet live verslag in een liveblog. In het liveblog delen we ook livebeelden uit de raadszaal.

(advertinsje)