Wereld Radio Dag: Nina en Grietje Paula: "Wij zijn erg blij met Harm!"

13 feb 2019 - 16:55

Het is deze woensdag Wereld Radio Dag. Een mooie dag om stil te staan bij de mensen die de radio mede mogelijk maken: de luisteraars! Want wie luisteren nu eigenlijk naar de Omrop? En waarom? Wat betekent radio voor hen? Femke de Walle zocht vijf trouwe Omrop Fryslân-luisteraars op en sprak met hen op de plek waar ze de Omrop het vaakst beluisteren.

Foto: Omrop Fryslân, Femke de Walle

Voor Nina (40) en Grietje Paula (37) uit IJlst was Omrop Fryslân liefde op het eerste 'gezicht'. Ze luisteren amper een jaar naar de Omrop, maar zijn misschien wel de meest trouwe luisteraars van allemaal. De liefde voor de Omrop delen de zusjes met hun vriendinnen Maaike en Renske. Met hun vieren bestoken zij de Omrop-dj's en presentatoren regelmatig met appjes. Ze laten het weten wanneer ze luisteren, maar melden zich ook netjes af als de radio even uit moet.

Grietje Paula: "Dan weten ze in de studio dat we even niet reageren." De volumeknop gaat écht flink omhoog als de Bounty Hunters voorbij komen. De band van zanger Johannes Rypma is zelfs de reden dat de dames op de Omrop afgestemd hebben. Als het lied 'Maten' vaker gedraaid werd bij de Omrop, zouden de heren het live ook vaker spelen. En zo gebeurde dat Nina, Grietje Paula, Maaike en Renske de radio op 92.2 FM afstemden en nooit meer van kanaal wisselden.

Waar staat jullie radio, dames?

Nina: "Hier in onze winkel in Sneek: Jees Fun Living. Die moet komende week helaas dicht (donderdag 31 januari, red.) maar wij nemen het er nog mooi even van. Een radio hebben wij niet echt. Wij hebben zo'n bluethooth-speaker, maar op een of andere manier doet die het niet zo goed, dus nu luisteren wij de stream op de telefoon. De valt zo nu en dan uit, dus dan is dat wel even vervelend, maar hé, dan lopen wij even naar de telefoon en zetten wij hem weer aan. Kleine moeite!"

Hoe is jullie liefde voor de Omrop ontstaan?

Grietje Paula: "Dat was vorig jaar, na een optreden van de Bounty Hunters in de feesttent van Parrega. Wij waren er met z'n vieren en vielen wel wat op, want wij stonden daar tussen al die inwoners van Parrega. Maar de Bounty Hunters waren er, dus wij waren er ook. En ze speelde 'Maten' niet! Dat stelde ons teleur. Dus wij naar Hille (gitarist van de Bounty Hunters, red.): 'Waarom spelen jullie 'Maten' niet?' 'Wij moeten nog even oefenen en het moet nog wel wat bekender worden', antwoordde Hille. Wij vroegen ons vanzelfsprekend af hoe we dat konden doen. 'Dan moet het gedraaid worden op Omrop Fryslân.' Oh, dachten wij, dan moeten wij luisteren naar Omrop Fryslân en 'Maten' aanvragen. Dus wij direct de volgende dat de Omrop ervoor en niets anders doen dan de Bounty Hunters, met 'Maten' aanvragen. En zo gebeurde het dat wij nu elke dag, zolang als we kunnen, naar de Omrop luisteren."

En wat gebeurt er met jullie, als 'Maten' voorbij komt?

Grietje Paula: "Volume aan, meezingen, meedansen, meeswingen, meespringen, gek doen en appen! Heel snel appen tussendoor: naar de Omrop, naar de vriendenploeg, en naar vader en moeder, zodat zij de radio ook wat luider zetten." Nina: "En we worden er gewoon blij van. Maar echt! Als het liedje ervoor is, dan worden wij daar blij van."

Als we een keer niet luisteren, dan melden we ons netjes af bij Harm. Hij moet immers niet ongerust worden.

Grietje Paula

Maar vonden jullie de Omrop direcht aantrekkelijk? Je moet ook maar net een klik hebben met de presentatoren, de dj's, de muziek en alles wat er voorbijkomt...

Grietje Paula: "Ja eigenlijk wel! We dachten weleens: dit liedje vinden wij minder mooi. Maar omdat wij direct interactie hadden met de mensen van de Omrop krijg je wel eens een appje waarom voelde dat direct als thuis. En iedereen spreekt in je moedertaal, dus waarderen wij de andere muziek die voorbij komt ook meer." Nina: "De ene stem spreekt je vanzelfsprekend meer aan dan de andere en er zijn momenten dat wij meer luisteren. 's Morgens bij Muzyk yn Bedriuw is het rustig in de winkel en krijgen wij alles wel mee. In de middag is dat, helaas voor jou Femke, wat meer klanten en horen wij het meeste niet. Maar als Harm (Weistra, red.) begint met Weistra op Wei, dan is het hier rustiger en kunnen we alles weer volgen."

Jullie verzamelen ook foto's van de mensen van de Omrop?

Nina: "Nouja, we moeten het niet groter maken dan het is. We hebben er nu twee, van Johan en Diana. En hierna drie, want jij bent hier nu. En daarna is onze eerste prioriteit om met Harm op de foto te komen. Maar die halen wij een keer in Leeuwarden op. Prachtig! Nee, je hoeft hem niet in te lichten hoor. Dat mag een mooi verrassingsfeestje worden. Wij zorgen voor confetti en gebak." Grietje Paula: "Wij appen eigenlijk elke dag wel even naar Harm. En als wij een keer niet kunnen, dan melden wij dat. Dan weet hij dat hij niet hoeft te wachten op een antwoord of een vraag tussendoor. Hij moet niet ongerust worden."

Willen jullie anders nog iets zeggen tegen Harm?

Maaike op de achtergrond: "Wij houden van Harm!" Grietje Paula: "Ja, wij zijn erg blij met Harm. Ik word echt blij van Harm. Hij heeft altijd interesse in ons. Hij stuurt ons altijd even een appje en toont echt begrip. Dat is, ja, dat is gewoon mooi."

Nina en Grietje Paula

(advertinsje)
(advertinsje)