Rijk en provincie steken 17 miljoen in versterking van IJsselmeerkust

13 feb 2019 - 16:16

Het rijk en verschillende Friese partijen investeren samen bijna 17 miljoen euro om de IJsselmeerkust te versterken. Het geld is ook bedoeld om de kust nog aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld nieuwe fietsroutes aan te leggen en betere plaatsen voor watersporters en kitesurfers en het beleven van cultureel erfgoed.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft woensdag een werkbezoek aan het strand van Workum en natuurgebied Workumerwaard. Ze was daar om met gedeputeerde Sander de Rouwe en de wethouders Maarten Offinga en Frans Veltman de bestuursovereenkomst te ondertekenen over de versterking van de IJsselmeerkust.

De aanpak aan de IJsselmeerkust is nodig omdat het waterpeil in het IJsselmeer verandert. Mogelijk brokkelen natuurgebieden en stranden daardoor af.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Het gaat om een samenwerking tussen het Rijk, de provincie, de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren, Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea.

Yn 2021-2022 moeten de projecten worden uitgevoerd.

Wat wordt aangepakt?

  • Bij Workum: onder meer het verbeteren en uitbreiden van de natuur Workumerwaard en het verbeteren van de mogelijkheden voor kitesurfers en watersporters bij het strand van Workum
  • Bij Hindeloopen: het opknappen van het badpaviljoen
  • In Gaasterland: het opknappen van de stranden Hege Gerzen en het Mirnser Klif
  • Bij de Mokkebank Laaxum: het verbeteren en uitbreiden van de natuur
  • Bij Lemmer Tacozijl: het verbeteren en uitbreiden van de natuur

Op de website van de provincie wordt uitgebreid uitgelegd wat er precies gaat gebeuren.

(advertinsje)
(advertinsje)