Professor Goffe Jensma haalt Carles Puigdemont naar Groningen op spannende dag voor Spanje

13 feb 2019 - 13:08

Het Studium Generale over 'Een onafhankelijk Catalonië' woensdagavond met de Catalaanse president-in-ballingschap Carles Puigdemont als spreker is volledig uitverkocht. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert het. Niet alleen studenten, maar met name Spaanse media hebben veel belangstelling voor het evenement, dat is op een voor Spanje spannende dag.

Foto: ANP

Het is namelijk de tweede dag van het grote proces in Madrid tegen negen Catalaanse politici en andere leiders. Daarnaast bestaat ook nog eens de kans dat het Spaanse kabinet deze woensdag valt.

Puigdemont komt naar Groningen op uitnodiging van professor Goffe Jensma van de studierichting Fries, Minorities en Multilingualism. Jensma en sommige van zijn collega's houden zich al een poos bezig met het bestuderen van de Catalaanse kwestie.

Aan de studierichting zijn ook een aantal Catalaanse wetenschappers verbonden. Met het naar Groningen halen van Puigdemont is Jensma al een jaar bezig.

"Het Studium Generale is vandaag bijzonder actueel", zegt woordvoerder Jorien Bakker van de RUG. "Wij zijn natuurlijk blij met deze grote belangstelling."

Of Jensma er zelf bij is, is de vraag, want de professor lag maandag nog met griep in bed.

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Onafhankelijkheid

Carles Puigdemont vertrok in de herfst van 2017 naar België, toen duidelijk werd dat de Spaanse regering hem wilde arresteren. Dat gebeurde vlak nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep.

Als reactie op die stap maakte Spanje eenzijdig een einde aan de Catalaanse autonomie en arresteerde maar liefst zeven leidende Catalaanse politici, waaronder vice-premier Oriol Junqueras van Puigdemont. Junqueras kan nu een celstraf krijgen van maar liefst 25 jaar vanwege 'rebellie'.

Spanje vroeg zowel België als Duitsland om Puigdemont uit te leveren voor hetzelfde vergrijp, maar dat verzoek werd door rechters in die landen afgewezen. Puigdemont reist momenteel heel Europa door, om te pleiten voor het Catalaanse recht op zelfbeschikking.

De Katalaanske striid is jûn ûnderwerp fan it Studium Generale fan de RUG yn Grins - Foto: Omrop Fryslân

'Meewerken aan desinformatie'

De Spaanse regering is daar niet blij mee en zegt dat organisaties die Puigdemont een podium bieden 'meewerken aan desinformatie'.

Jorien Bakker is niet onder de indruk van dat verwijt. "Wij hebben in dit land vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid." Bakker kijkt uit naar het Studium Generale. Puigdemont zal zijn visie geven over de toekomst van 'Catalonië en Europa' en ook over de mogelijkheden die hij ziet om een einde te maken aan het conflict tussen Spanje en Catalonië.

De universiteit probeert het evenement te streamen, zodat iedereen kan volgen wat de Catalaanse politicus heeft te melden.

Na afloop van zijn optreden zal Puigdemont zijn handtekening zetten in exemplaren van de Nederlandse vertaling van zijn boek 'De Catalaanse Crisis'.

(advertinsje)
(advertinsje)