NHL Stenden heeft primeur met eerste cursus Saterfries

13 feb 2019 - 11:46

Voor het eerst is er in Nederland een cursus Saterfries. Hogeschool NHL Stenden had dinsdagavond de primeur. Het is een variant op het Fries zoals ze dat in Fryslân spreken. De taal heeft het Guinness Book of Records gehaald als 'kleinste taal van Europa'. Het Saterfries (ofwel Oostfries) wordt namelijk maar door zo'n 1.500 mensen gesproken in de kleine regio Saterland in Duitsland.

Foto: Wolter Jetten

De cursus gaat over de taal, cultuur en geschiedenis van Saterland. Aan de cursus doen vijftien mensen mee. De hele cursus bestaat uit twee lessen van zo'n twee uur elk. Met name studenten Duits en Fries van NHL Stenden en de Rijksuniversiteit doen mee, maar ook andere liefhebbers hebben zich ingeschreven voor de cursus.

Docent Wolter Jetten, die de cursus na zijn studie Duits heeft ontwikkeld, is zeer te spreken over de cursisten: "Ze waren zeer enthousiast. Ze hielden niet op met het stellen van vragen. Zelfs de grammatica vonden ze interessant."

Foto: Wolter Jetten

Geïsoleerde regio

Jetten heeft zich de afgelopen jaren intensief verdiept in de taal en cultuur van Saterland en spreekt de taal vloeiend. De regio is eeuwenlang geïsoleerd geweest en was s zomers alleen per boot en 's winters alleen over het bevroren veen te bereiken. Dit stelde de gemeenschap in de gelegenheid de taal door de eeuwen heen te bewaren.

Nog noordelijker in Duitsland wordt het Noordfries gesproken en daarover wordt ook elke jaren een cursus aangeboden door NHL Stenden.

(advertinsje)