'Examenfraude op NHL Stenden-vestiging in Qatar'

13 feb 2019 - 11:10

De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar examenfraude op de campus van NHL Stenden in Qatar. Dat schrijft NRC. Op de hogeschool zouden Nederlandse diploma's zijn uitgereikt, die niet uitgereikt hadden mogen worden.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

De krant schrijft dat het personeel corrupt is, de administratie gebrekkig is en dat er tentamen- en examenfraude plaatsvindt. Dat blijkt uit onder andere gesprekken met betrokkenen en studentendossiers uit Qatar. De problemen zouden al langer bekend zijn bij de hogeschool in Leeuwarden. NHL Stenden profileert zich als meest internationale hogeschool van Nederland, met kantoren in Thailand, Zuid-Afrika, Bali en Qatar.

Relatie tussen Leeuwarden en Qatar volgens NRC:

"De campus van NHL Stenden in de Qatarese hoofdstad Doha is een gezamenlijk commercieel onderwijsbedrijf van de hogeschool uit Leeuwarden en de Qatarese miljardair sjeik Faisal Bin Qassim Al Thani."

Uit interne stukken blijkt dat taalvaardigheidstoetsen en handtekeningen vervalst zijn in Qatar, schrijft NRC. Volgens de krant zijn er ook sterke aanwijzingen dat lokale medewerkers geld en luxegoederen hebben aangenomen in ruil voor voldoendes.

De koppen van de NRC worden niet door feiten gedragen.

NHL Stenden in een reactie

Naar aanleiding van de berichtgeving van NRC heeft NHL Stenden een reactie op de website gezet. Daarin staat dat de inhoud van het artikel suggestief is. "Er wordt ook voorbijgegaan dat er in alle gevallen meteen is gehandeld. De koppen van de NRC worden niet door feiten gedragen. Er zijn geen onterechte diploma's aan buitenlandse studenten uitgedeeld."

Over de inhoud van het onderzoek wil NHL Stenden nog niet al te veel zeggen. "Wij houden ons aan het gebruik om tijdens een lopend onderzoek van de Inspectie niet inhoudelijk te communiceren."

Trefwoorden: 
NHL Stenden fraude Qatar
(advertinsje)