Wereld Radio Dag: Nynke van der Kooi: "Als ik 's ochtends wakker word, doe ik de radio aan"

13 feb 2019 - 11:01

Het is deze woensdag Wereld Radio Dag. Een mooie dag om stil te staan bij de mensen die radio mede mogelijk maken: de luisteraars! Want wie luistert er eigenlijk naar de Omrop? En waarom? Wat betekent radio voor hen? Femke de Walle zocht vijf trouwe Omrop Fryslân-luisteraars op en sprak met hen op de plek waar ze de Omrop het vaakst aan hebben staan.

Foto: Nynke van der Kooi

Voor Nynke van der Kooi (44) uit Franeker is radio net zo belangrijk als ademhalen. Ze kan niet zonder. Het is haar passie, haar klankbord, haar kameraad. Nynke is blind. Al haar hele leven. Verschil tussen licht en donker bestaat niet voor haar. En hoewel mensen die wel kunnen zien het zich misschien niet kunnen voorstellen; Nynke zou nooit anders meer willen. Want geluiden zijn haar kleuren. Ze leeft voor het geluid.

Niet voor niets werkt ze zelf ook bij de radio. Haar programma 'Het Uur Van Nynke' maakt ze zelf voor drie verschillende radiostations. Ook haar werk bij de politie doet ze met haar oren. Ze beantwoord telefoontjes die binnenkomen op 0900-8844.

Waar staat jouw radio, Nynke?

"Je kunt beter vragen waar niet! Hier in de woonkamer heb ik een radio, in de badkamer, in de bijkeuken, naast de loopband waar ik op wandel en in de slaapkamer. Dus overal eigenlijk. Voor elke radio heb ik een afstandsbediening, weet ik precies waar die ligt en weet ik ook precies hoe ik van zender kan wisselen. Waar Omrop Fryslân staat? Op 1! Al heel lang. Ik weet niet of dat van vroeger is, eigenlijk. Toen was Johan Veenstra erop. Nu, oh-wee als je erdoorheen praat, want dan is het huis te klein. Dat wilde onze moeder graag horen, dus ja, dan waren wij stil."

Een ander doet de gordijnen open en kijkt naar buiten, ik zet mijn radio aan.

Nynke van der Kooi

Wat betekent radio voor jou?

"Ik heb alles met radio. Als ik 's ochtends wakker word, doe ik de radio aan. Op de Omrop natuurlijk. Vooral voor het nieuws. Als ik het nieuws zat ben, zoek ik een muziekzender op. Het eerste dat ik gewoon doe, is die radio aanzetten, zodat ik geluid om me heen heb. Waar een ander wakker wordt, het licht aan klikt en de gordijnen open doet om naar buiten te kijken wat er gebeurt, doe ik de radio aan."

Wat heb jij eigenlijk met de Omrop?

"Ja, alles. De Friese muziek, nieuwe muziek ontdekken. Ik gebruik de Omrop ook weleens als inspiratiebron voor mijn eigen programma. Dan hoor ik een nieuwe plaat en denk ik: hee, dit kan ik ook gebruiken. Dat vind ik mooi. Ik luister eigenlijk de hele dag door wel naar de Omrop. 's Ochtends meteen al naar Fryslân fan 'e Moarn, met Jacob. Ik ben gek op de columns in zijn programma! En Muzyk yn Bedriuw. Ik doe wel vaak eens mee aan de quiz, want muziek is mijn passie. (En daar is bijna niet tegen te spelen, want Nynke raadt elk intro, red.)

Wat was voor jou een bijzonder radiomoment?

"In 2006 toen die paarden ingesloten waren op een dobbe bij het Noarderleech bij Marrum. Het was niet bekend of ze gered zouden worden. Toen bleek dat ze gered konden worden en ik dat hoorde op de radio, ja dat vond ik toch wel een mooi moment. En vorig jaar, met Maarten van der Weijden. Ik was erbij. Ik stond op de kade hier in Franeker en hoorde de mensen wel zeggen: "Hij komt eraan". Ik voelde de extase in het publiek. En dat iedereen maar bleef roepen: 'Maarten Maarten Maarten'. Als je dat dan terug luistert op de radio... kippenvel!"

Nynke van der Kooi

(Advertentie)
(Advertentie)