Wereld Radio Dag: Foeke Dillema: "Maar uiteindelijk kom ik altijd weer uit bij de Omrop"

13 feb 2019 - 09:27

Het is deze woensdag Wereld Radio Dag. Een mooie dag om stil te staan bij de mensen die radio mede mogelijk maken: de luisteraars! Want wie luistert er eigenlijk naar de Omrop? En waarom? Wat betekent radio voor hen? Femke de Walle zocht vijf trouwe Omrop Fryslân-luisteraars op en sprak met hen op de plek waar ze de Omrop het vaakst aan hebben staan.

Foto: Omrop Fryslân

Wrâld Radio Dei: Foeke Dillema

Foeke Dillema (49) is met recht een trouwe Omrop Fryslân-luisteraar. Hij luistert, zo denkt hij, al 40 jaar naar de Omrop. Hij mag graag zijn favoriete plaat door-appen of vertellen wat hij aan het doen is. Ook is hij vaste klant in de Muzyk yn Bedriuw-muziekquiz.

De hoefijzermaker woont met zijn vrouw Mathilda in Drachtstercompagnie, maar zijn 'roots' liggen in de Wâlden. Foeke is vader van een zoon en een dochter. Zijn hart kleurt 'pompeblêd'-rood: "Mensen moeten wel blijven luisteren naar de Omrop", is zijn oproep aan alle luisteraars. "Wij moeten onze regionale omroep houden, daar moeten we om denken."

Waar staat jouw radio, Foeke?

"Die staat hier in de woonkamer, onder de televisie, in de hoek. Zodra ik uit bed stap, dan gaat de radio aan. Ik wil een beetje muziek om me heen hebben, dat vind ik mooi. Ik luister graag naar muziek."

Wat betekent radio voor jou?

"Het is voor mij een manier om goed op de hoogte te blijven van het nieuws. En de muziek, toch? Het is zo'n gewoonte dat de radio aan staat. Zelfs in de fabriek in Drachten waar ik werk, heb ik de radio aan. Even de live-stream in de Omrop-app aan, oortjes in en luisteren maar. Dat vind ik mooi."

Waarom luister je zo graag naar de Omrop?

"Kijk, het is regionaal. Ik luister graag naar regionale radio en Friese taal. En de muziek niet te vergeten. Vooral Friese muziek vind ik mooi. Gurbe Douwstra, Griet Wiersma, Piter Wilkens, de troubadours. Daar luister ik graag naar."

De Muzyk yn Bedriuw-muziekquiz is een dagelijks hoogtepunt.

Foeke Dillema

Op welke momenten heb je de radio aan?

"Het eerste wat ik 's ochtends doe als ik wakker word, is de radio aanzetten. Ik moet wel wat leven om me heen hebben. 's Ochtends word ik bijgepraat door Jacob Stelwagen, dan ben ik weer even op de hoogte, toch? En de muziekquiz bij Arjen (Overmaat, red.). Dat vind ik altijd geweldig. Een dagelijks hoogtepunt! Ik doe ook weleens even mee. Maar ik moet zeggen dat het thuis altijd een stuk beter gaat. Met name bij de laatste vraag, dat raden van de intro's; dat gaat weleens fout. Dat heeft Arjen weer een nieuwerwets stukje muziek gepakt - ja, dan weet ik dat niet."

"Kijk, wij luisteren niet de hele dag. Wij hebben tussendoor ook wel wat anders. In de fabriek hebben we ook wel eens een piratenzendertje ervoor, hoor. Dat vind ik zulke mooie muziek. Maar uiteindelijk kom ik altijd weer uit bij de Omrop. En doorgaans staat die er toch de hele dag op."

Wat was voor jou een bijzonder radiomoment?

"Dat was een paar jaar geleden met die ijzel, op 5 januari 2015, met Jacob Stelwagen 's ochtends vroeg. Het programma werd helemaal omgegooid. Dat vond ik mooi. De actualiteit van de dag pakken. Dat is ook wel de kracht van de Omrop denk ik, dat snelle omschakelen. Als er ineens wat anders is, wordt er meteen doorgepakt. Dat vind ik geweldig."

Foeke Dillema

(advertinsje)
(advertinsje)