Radio: een magisch verbindingsmiddel

12 feb 2019 - 19:50

Radio sterft een stille dood. Althans, dat is wat veel mensen dachten door (de komst van) televisie, internet en Spotify. Niets is minder waar. Radio maakt een opmars. Series op Netflix, vlogs op YouTube of foto's op Facebook en Instagram, niets van dat vervangt hetgeen dat radio brengt. Op woensdag 13 februari is het Wereld Radio Dag en daar blikten we in Fryslân Hjoed op vooruit.

Petear FH Foarútsjen Wrâld radiodei

Spaghetti in de tas

"Radio heeft iets magisch, dat vond ik als klein meisje al", vertelt Karen Bies. Karen werkt nu al 25 jaar bij Omrop Fryslân en is de liefde voor radio nooit verloren. Een van de momenten die haar het meest is bijgebleven, heeft alles te maken met oude opname apparatuur."

"Ik hield het interview van mijn leven. De persoon die ik interviewde, ik heb geen idee meer hoe hij heet, vertelde zo mooi. Heel emotioneel. Na afloop van het interview keek ik in mijn tas met opname apparatuur. Ik zag dat het bandje helemaal was uitgerold... Het leek net spaghetti in mijn tas!" Gelukkig kwam het toch nog goed: "Ik heb de man opnieuw bezocht en gevraagd of hij zijn verhaal nog eens wilde doen. Hij moest weer huilen!"

SC Heerenveen in Athene

Ook radioman Geert van Tuinen heeft tientallen verhalen te vertellen over wat hij heeft meegemaakt. "Jaren geleden reisde ik met SC Heerenveen naar Athene af. De ploeg speelde toen in de Champion League tegen Olympiakos Pireaus. We moesten 750 dollar betalen voor een ISDN-lijn; de verbinding tussen Athene en Leeuwarden. Corrupte Grieken! De dag voor de wedstrijd kwamen we daar en stond er zo'n Zorba de Griek. Echt zo'n foute man met snor en 'tandpasta-glimlach'. Ik dacht: die komt voor het geld, maar dat was niet zo. "

De volgende dag had de man het modem echter weggehaald en moest Van Tuinen alsnog 750 euro neertellen. "Het was verschrikkelijk."

Bekijk hieronder de geschiedenis van de Friese radio

Skiednis fan de Fryske radio

Podcast: de toekomst van de radio?

De laatste jaren worden podcasts steeds populairder. Podcasts zijn audio-uitzendingen die je online kunt streamen of downloaden en dan offline kunt luisteren wanneer het je schikt. In samenwerking met de Leeuwarder Courant gaat Omrop Fryslân dit jaar een podcastserie maken. Een gezamenlijk project over de legacy van Culturele Hoofdstad. "Het wordt een documentaireserie over de toekomst van Fryslân", zegt Bies.

Volgens Van Tuinen betekent de groeiende populariteit van podcasts absoluut niet het einde van de radio. "Het is het allermooiste medium van de wereld. Daar kan geen televisie, podcast, internet of weet ik wat voor onzin tegenop. Radio, that's it en dat blijft voor altijd."

Wereld Radio Dag bij Omrop Fryslân

Woensdag 13 februari, op Wereld Radio Dag, delen programmamakers van nu en voorheen de mooiste radiomomenten. Daarnaast zijn er ook nog niet eerder op 92.2FM vertoonde fragmenten te horen. Omrop Fryslân staat op de internationale dag van de radio extra stil bij de luisteraars: wie zijn ze en wat betekent radio voor hen?

Daarbij maken luisteraars de hele dag kans op prijzen. In de quiz 'Waar gaat het over' maken mensen kans op een nostalgische radio, die helemaal klaar is voor de toekomst!

Trefwoorden: 
radio Wereld Radio Dag
(Advertentie)
(Advertentie)