Gemeente en provincie doen proef met snelvaren op het Bergumermeer

12 feb 2019 - 11:59

Snelvaren kan maar op een paar plekken in Fryslân en binnenkort ook weer op het Bergumermeer. De gemeente Tytsjerksteradiel en de provincie Fryslân hebber er al eerder een besluit over genomen. Het gaat in eerste instantie om een pilot van twee jaar.

Ynformaasjejûn yn Burgum - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Op een informatieavond in Burgum werd maandag met name gesproken over de punten waar naar gekeken worden bij de proef. Toch wilden sommige aanwezigen de basisvraag weer aan de orde hebben: moeten we er wel aan beginnen?

"Wij hebben hier 25 jaar gewoond en ik heb meegemaakt dat snelvarende boten nog waren toegestaan. Die hielden nergens rekening mee", vertelt een man op de informatieavond. "Er zwemmen ook kinderen. Als die boten daar langs vliegen, dan weet je wel hoe het gaat. Dat kan gewoon niet", vertelt een ander.

Verslaggever René Koster was aanwezig bij de informatieavond

Initiatiefnemer Jack Dijkstra is het niet met de tegenstanders eens. "Bewijzen liggen op tafel. Al onze argumenten zijn onderbouwd", zegt hij. "Er is ecologisch onderzoek gedaan. Er zijn geluidsmetingen gedaan en er zijn metingen gedaan met drones en satellieten."

In de proef zal worden gelet op geluid, veiligheid, waterkwaliteit en effecten op de natuur. Verder komt er een meldpunt en een enquête bij omwonenden en campinggasten. Als alles volgens plan verloopt, kan de proef deze zomer los.

Trefwoorden: 
snelvaren Bergumermeer
(advertinsje)