Buurtpreventietest: hoe alert zijn mensen op verdachte situaties?

Hoe snel bellen mensen 112 bij een verdachte situatie in hun wijk of straat? Dat vraagt de gemeente Weststellingwerf zich af. Sinds 2015 zijn verschillende buurtpreventiegroepen opgericht in de gemeente. Om te onderzoeken hoe alert mensen zijn in hun buurt, doet de gemeente een buurtpreventietest.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Er worden verdachte situaties door de politie in scène gezet en dan is het de vraag of de buurt er op reageert door te bellen of bijvoorbeeld de buurtpreventie-app te gebruiken. Ook worden mensen uit de preventiegroepen uitgenodigd om mee te kijken achter de schermen op het politiebureau of om zelf mee te rijden in de politieauto.
Vaak hoor je achteraf: 'Ik heb wel wat verdachts gezien, maar ik bel maar niet 112.
Annette Folkerts, Specialist Veiligheid bij de gemeente Weststellingwerf
"Vaak hoor je achteraf: 'Ik heb wel wat verdachts gezien, maar ik bel maar niet 112." Mensen weten soms niet dat je ook bij een verdachte situatie al 112 mag bellen. Als de politie tijdig wordt geïnformeerd, dan kunnen ze nog kijken of de verdachte persoon nog in de buurt aanwezig is.", legt Annette Folkerts, Specialist Veiligheid bij de gemeente Weststellingwerf, uit. "Dan kun je maar beter te vaak, dan te weinig 112 bellen."
De aanleiding voor deze test is de toeneming van het aantal woninginbraken in de gemeente. Dat heeft de maken met de donkere dagen en de vakanties, zegt Folkerts.