Waddenvereniging sluit zich aan bij rechtszaak tegen Shell

12 feb 2019 - 10:55

De Waddenvereniging en vijf andere milieuorganisaties sluiten zich aan bij de rechtszaak die Milieudefensie vorig jaar aanspande tegen olieconcern Shell. In een brief aan het bedrijf stellen de organisaties Shell aansprakelijk voor het aanrichten van mondiale klimaatschade. Doel van de rechtszaak is dat het bedrijf in 2050 geen schadelijke broeikasgassen meer uitstoot.

De Waddenvereniging en andere organisaties, zoals Greenpeace Nederland en Milieu Actief, dagen Shell op 5 april hij het hoofdkantoor van het bedrijf in Den Haag. De Waddenvereniging zal zich in de rechtszaak sterk maken voor de belangen van het Waddengebied.

Zeespiegel

Het gaat dan voornamelijk over het aanpakken van de gevolgen van het stijgen van de zeespiegel. Dat zorgt ervoor dat zandbanken niet meer droogvallen. Daardoor hebben vogels geen plek meer om eten te vinden of uit te rusten.

"De urgentie van klimaatverandering wordt steeds duidelijker. Van de politiek hoeven we op dit gebied niet veel te verwachten. Milieudefensie kwam nu met de vraag of wij meededen en dat leek ons een mooie manier om in actie te komen", zegt Tessa van Bussel van de Waddenvereniging.

Een tankstation van Shell - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Tessa van Bussel van de Waddenvereniging

"Shell is ontzettend vervuilend. Omdat ze met hun investeringen veel impact hebben op het soort energie dat wij gebruiken. Dat Shell in Nederland is gevestigd, maakt het voor een rechtszaak makkelijker."

Al 13.000 Nederlanders mede-eiser

De juridische stappen tegen Shell worden betaald door Milieudefensie; de Waddenvereniging levert de mankracht. Daarnaast is de hoop er dat ook de achterban zich zal aansluiten. De organisaties roepen de burgers op om mee te doen aan de rechtszaak door mede-eiser te worden. Intussen hebben al ruim 13.000 Nederlanders zich hier voor aangemeld.

Een woordvoerder van Shell zegt dinsdag dat ook het bedrijf achter de overgang naar een lagere uitstoot van broeikasgassen staat. Het bedrijf vindt echter dat een rechtszaak niet het goede middel is om voor deze transitie te zorgen, maar dat er gezond beleid nodig is. Over het aansluiten van de Waddenvereniging bij de rechtszaak, wil Shell niks kwijt.

(advertinsje)
(advertinsje)