Grote kans dat de Provinciale Staten instemmen met de 5 miljoen euro voor Cambuurstadion

11 feb 2019 - 23:20

Het leek vrij zeker te zijn dat de 5 miljoen euro subsidie van de Provincie Fryslân voor de omgeving van het Cambuurstadion er zal komen. Dat bleek maandagavond op een commissiebijeenkomst. De partijen hebben nog wel vragen en ze willen zekerheid over het aantal vierkante meters dat beschikbaar is voor winkels.

Foto: Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV

Eerder werd al duidelijk dat de provincie voorwaardelijk 4,947 miljoen euro beschikbaar wil stellen voor de omgeving van het gebied rondom het WTC in Leeuwarden. De Staten zullen er over twee weken over stemmen, maar in de aanloop daarvan is deze commissiebijeenkomst belegd.

Partijen CDA en FNP zijn er zeker van dat de 5 miljoen euro er gaat komen. Eerder zei fractievoorzitter Van Maurik van de PvdA de subsidie-aanvraag te steunen. PVV en 50Plus vinden dat er eerst een duidelijker plan door de gemeente Leeuwarden moet worden gemaakt wat betreft het aantal winkels, voordat er verder kan worden gepraat over de 5 miljoen euro subsidie.

Gedeputeerde Kielstra

Gedeputeerde Kielstra vindt de bereidheid van het college om de 5 miljoen subsidie te verstrekken positief en begrijpt dat de Staten een balans willen zien als het gaat om het aantal winkels op de Centrale, in de binnenstad en in het WTC-gebied. Er zal zo'n 30.000 vierkante meter extra winkelgebied bijkomen met de komst van het Cambuurstadiongebied en een uitbreiding van de Centrale. Een voorwaarde van de subsidie is dat hiermee geen winkeloverschot in de stad ontstaat. "Daarover hebben we een heldere brief naar het college van Leeuwarden verstuurd en aan de hand daarvan moeten we kijken of de Staten er vertrouwen in hebben. Het is een gewoon subsidieverzoek dat we hebben voorgelegd aan de Staten, want zij gaan over het geld. Wij hebben als provincie altijd ons eigen toetsingskader om te kijken of de voorwaarden worden geborgd."

Insprekers

Drie burgers hebben uit naam van retailers en leisure-bedrijven maandagavond hun zegje gedaan over de plannen voor het gebied rondom het nieuwe Cambuurstadion. Zij willen geen winkels in het gebied om leegstand in de binnenstad te voorkomen. Verder zijn zaken zoals bioscopen en bowlingbanen door de hoge huurprijs niet rendabel in het WTC-gebied, zo vinden zij.

Naar aanleiding van de insprekers ging het college verder in gesprek met gedeputeerde Kielstra over de 5 miljoen euro subsidie. Die bijdrage is voor de investering in de openbare ruimte en infrastructuur rondom het nieuwe stadion, zoals parkeerplaatsen en wegen. Het geld is beslist niet bedoeld voor steun in economische activiteiten zoals exploitatie of betaald voetbal.

(advertinsje)
(advertinsje)