"Friese huisartsen weigeren patiënten alleen als de praktijk vol is"

11 feb 2019 - 19:50

Huisartsen in Fryslân weigeren ook weleens patiënten, zegt Jet van Leeuwen van de Friese huisartsenvereniging, maar niet vanwege de reden die de ACM aangeeft. De reden van weigering in Fryslân is dat er te weinig huisartsen zijn. Als de praktijken vol zijn, moeten de artsen nee verkopen tegen nieuwe patiënten.

Foto: Shutterstock.com

De Autoriteit Consument en Markt heeft bekend gemaakt dat een vijfde van huisartsen weleens patiënten weigert, vanwege redenen die tegen de regels zijn. Zo zouden artsen onderling afspraken maken over de verdeling van patiënten.

Van Leeuwen begrijpt het bericht van de ACM niet zo goed. Huisartsen weten heel goed dat ze niet onderling de markt mogen verdelen, zegt ze. Er is vrije keuze voor huisartsen.

Jet van Leeuwen, bestuurslid Friese huisartsenvereniging en huisarts in Leeuwarden

Elfpraktijkentocht

Er is een tekort aan huisartsen, ook in Fryslân. Om daar wat aan te doen, komt er een zogenoemde 'elfpraktijkentocht'. Die is bedoeld om huisartsen die niet in het Noorden wonen, te laten zien hoe er hier wordt gewerkt en hoe het wonen hier is. Wat een verhuizing vaak moeilijker maakt, is dat de partners van de huisartsen ook een baan in het Noorden willen hebben en dat is niet altijd een-twee-drie geregeld. Verder is het houden van een praktijk veel ingewikkelder dan tien of twintig jaar geleden, legt Van Leeuwen uit.

Trefwoorden: 
huisarts
(advertinsje)