Arthur Oostvogel is geridderd bij zijn afscheid van stadsschouwburg De Harmonie

11 feb 2019 - 19:26

Arthur Oostvogel stopt na 18 jaar als directeur van de Leeuwarder stadsschouwburg De Harmonie. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok heeft hem de versiersels opgespeld. Hij prees de inzet van Oostvogel voor de culturele sector in de afgelopen 35 jaar en voor die op andere gebieden.

Het lintje kwam als een totale verrassing. Oostvogel was zichtbaar aangedaan en kreeg een groot applaus van de aanwezige mensen in de zaal.

Er is een heel programma en een heel aantal prominenten waren bij het afscheid zoals Joop Mulder, mensen van Tryater en Elske DeWall heeft opgetreden.

Cadeau

Zijn officiële afscheid was maandagmiddag in 'zijn' eigen theater. Bij dat afscheid is een poëziesteen onthuld voor de ingang, met daarop het gedicht 'In het theater' van Hagar Peeters.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

"Het was geweldig, hard werken, in een prachtige omgeving en met prachtige mensen in een van de mooiste schouwburgen van het land", zo blikt Oostvogel terug. Hij is blij en trots.

Toen hij er in 2001 belandde trof hij een mooi gebouw aan en een goed bezochte programmering. "En daar zijn we nu op terug." Leeuwarden Culturele Hoofdstad was een van de hoogtepunten voor hem. "Dat dat uitgroeide van een kleine vonk naar een fantastisch evenement, een jaar lang waarbij we Leeuwarden en Fryslân aan de rest van de wereld hebben laten zien."

Valt hij na zijn afscheid in een zwart gat? "Nee, zo leef ik niet. Ik ga het eerst even rustig aan doen, maar dan dingen oppakken waar ik nooit tijd voor heb gehad. En ik blijf in Fryslân."

Verslaggever René Koster praat met Arthur Oostvogel bij zijn afscheid

Oostvogel was sinds 2001 directeur van De Harmonie. Daarvoor was hij actief in de culturele sector in zijn geboorteplaats Den Bosch. In zijn Leeuwarder tijd was hij actief in regionale en landelijke overlegorganen van theaterdirecteuren. Oostvogel was bestuurslid van het Oerol-festival op Terschelling.

Ook was hij een drijvende kracht achter Club Diplomatique Fryslân en de Friesche Compagnie, netwerkclubs voor vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs, overheid en culturele wereld. Hij zette veel nieuwe activiteiten op, die na zijn afscheid blijven bestaan. "Aan deze inspirator en strategische denker heeft Fryslân en de theaterwereld veel te danken", zegt commissaris Brok.

Onder leiding van Oostvogel is het aantal voorstellingen en het aantal bezoekers in De Harmonie toegenomen. Vorig jaar won het theater de landelijke Roel Oostraprijs, als meest gastvrije schouwburg.

Oostvogel wordt opgevolgd door Marijke van der Woude, voorheen directeur van het Centrum voor de Beeldende Kunst in Groningen.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Arthur Oostvogel geridderd

(advertinsje)