Wat is pulsvissen precies?

11 feb 2019 - 19:14

In Straatsburg praten deze week de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement over de toekomst van het pulsvissen. Het lijkt er nu op dat het wordt verboden. De consequenties voor de Nederlandse vissers zijn groot, zo zeggen de belangenorganisaties. Wat is deze wijze van vissen precies?

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

We vroegen het Durk van Tuinen uit Hindeloopen van de Nederlandse Vissersbond begin vorig jaar. Omdat het nu weer actueel is, plaatsen we dit artikel nog een keer.

Wat is pulsvissen precies?

"Het gaat om vissen met netten waar geen kettingen aan hangen, maar elektroden met zwakstroom. Het is een veel duurzamere manier van vissen. Het is beter voor de zeebodem, en de kotters verbruiken ook veel minder brandstof. Het is heel geschikt voor de visserij op de Noordzee."

Maar er zijn ook tegenstanders van de pulsvisserij, met name in Frankrijk. Daar zeggen ze dat de vis zo zeer wordt beschadigd door de pulsvisserij, dat de vis onverkoopbaar wordt. Is dat ook uw ervaring?

"Dat is een zeer vreemd argument. Onze ervaring is nu juist dat de vis veel mooier blijft dan met de traditionele vismethode met de boomkor."

Is dit wat u betreft een voorbeeld van 'fake news' dat de tegenstanders van de pulsvisserij verspreiden in het Europees Parlement?

"Er is door lobbyisten een zeer felle campagne aan de gang tegen de pulsvisserij door lobbyisten die fulltime in Brussel zitten. Het is een ongelijke strijd, want wij hebben niet eens één eigen lobbyist in Brussel. Daar zijn we te klein voor."

Waarom zijn de Franse vissers zo fel tegen de pulsvisserij? Gunnen ze het de Nederlandse vissers niet?

"Daar lijkt het wel op. Ze vinden de Nederlandse sector te innovatief en te vooruitstrevend. Het wordt ons blijkbaar niet gegund door collega's in andere landen. Ik wil er wel bij zeggen dat ik het heel vreemd vind dat collega's uit landen als Polen, Letland en Italië nu mee mogen stemmen over de visserij op de Noordzee, wat daar hebben zij helemaal verstand van."

Wat zegt de Nederlandse milieubeweging?

"Wij hebben hier goed contact over met Greenpeace en Stichting De Noordzee. Die noemen de pulsvisserij in een verklaring 'een waardevolle ontwikkeling' en willen graag dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten. Daar zijn wij het mee eens."

Wat zijn de gevolgen als de pulsvisserij volgende week wordt verboden?

"Er zijn op dit moment al zo'n 60 of 70 Nederlandse kotters die experimenteel met de pulstechniek vissen. Ik moet er niet aan denken dat het wordt verboden, want de vissers moeten dan weer terug naar een oude vistechniek, die veel vervuilender is en minder duurzaam."

Hoe zit het met de Nederlanders en Friezen in het Europees Parlement. Steunen zij jullie wel?

"Wij hebben goed contact met Europarlementariërs zoals Peter van Dalen (CU) en Jan Huitema (VVD). In samenwerking met hen proberen wij de steun te krijgen van de liberale fractie in het Europees Parlement, maar op dit moment is het niet duidelijk of dit ook gaat lukken...."

Trefwoorden: 
visserij Pulsvissen verbod
(advertinsje)
(advertinsje)