Boze pulsvissers bij elkaar op Urk om mogelijke acties te bespreken

11 feb 2019 - 13:37

Tientallen pulsvissers hebben maandag op Urk gesproken over mogelijke acties als deze week deze vorm van vissen wordt verboden. In Straatsburg praten de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement over de toekomst van de pulsvisserij. Het lijkt nu op een verbod af te stevenen. De consequenties voor de Nederlandse vissers zijn groot, aldus de belangenorganisaties.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

De vissers stellen dat ze in verbod op de pulsvisserij niet kunnen accepteren. De belangenorganisaties doen nu een laatste beroep op premier Mark Rutte. Ze vinden dat hij contact moet opnemen met de Franse president Macron. Met name de Fransen hebben veel bezwaar tegen deze vorm van visserij.

De vissers zijn bang dat als het verbod er komt een groot deel van de vloot verloren gaat. De kosten, met name de brandstofkosten, lopen op en dat is voor veel vissers niet op te brengen.

De belangenorganisaties wijzen er op dat het nu lijkt alsof de de Europese politici een besluit nemen op basis van emoties. Met name in Frankrijk hebben milieuactivisten campagne gevoerd tegen de pulsvisserij.

Met pulsvissen worden platvissen zoals schol en tong met in zwak, elektrisch pulsje opgeschrikt van de zeebodem. Ze schrikken op en zwemmen direct het net in. Het voordeel is dat er minder verstoring van het bodemleven is en er ook veel minder bijvangst is. Bovendien wordt er veel brandstof bespaard.

Trefwoorden: 
visserij actie Pulsvissen
(advertinsje)