Meldkamer Noord-Nederland doet mee aan 112-dag

11 feb 2019 - 07:03

De Meldkamer Noord-Nederland in Drachten doet maandag mee aan de Europese dag voor 112. De Europese commissie heeft deze dag op 11-2 in het leven geroepen om mensen er bewust van te maken dat je door heel Europa hetzelfde nummer kunt bellen voor levenbedreigende situaties. Vanaf 11.00 uur kunnen mensen via sociale media zoals Twitter, Facebook en Instagram vragen stellen aan de centralisten van de meldkamer.

Foto: Plysje

Iedereen kent het noodnummer 112 wel. Dat is dan ook niet de bedoeling van de 112-dag, legt Jacomien Begeman van de Veiligheidsregio Fryslân uit. "Natuurlijk is 112 wel bekend, maar wat veel mensen niet weten is dat 112 in heel Europa te bereiken is. Vandaar dat deze dag in het leven is geroepen op 11-2. Onze centralisten van de brandweer, politie en ambulancezorgen zitten zelf achter de knoppen van Facebook, Instagram en Twitter. Iedere vraag is welkom, onze centralisten zitten er klaar voor."

Bij twijfel bellen

Ondanks het feit dat mensen het noodnummer allemaal kennen, bellen er nog altijd veel mensen voor verkeerde zaken. Begeman: "Als het geen nood is kun je het gewone nummer bellen: 0900 88 44. Sommige dingen kun je ook gewoon zelf oplossen, maar bij twijfel kun je ons altijd bellen. We gooien de hoorn er echt niet op."

Rondleiding

Naast het stellen van vragen aan de centralisten, zijn er ook een paar mensen die op de 112-dag een rondleiding krijgen op de meldkamer. "Dat is echt een uitzondering", benadrukt Begeman. "Er zijn zo veel mensen die nieuwsgierig zijn, dat we iedere dag wel een rondleiding kunnen geven. Maar dat is natuurlijk niet ons werk."

(advertinsje)
(advertinsje)