Sporthistoricus wil elk jaar 'dag van de Elfstedentocht' houden

10 feb 2019 - 23:12

Nu het steeds langer is geleden dat de Elfstedentocht werd verreden, vindt sporthistoricus Jurryt van de Vooren dat er een jaarlijkse 'dag van de Elfstedentocht' moet komen. Op 15 januari. Dat is de dag dat de vereniging Friesche Elf Steden is opgericht.

Een roerrijder is zo blij dat hij in Dokkum is, dat hij het ijs kust. (1997) - Foto: ANP

De eerste dag van de Elfstedentocht zou komend jaar al gehouden moeten worden, vindt Van de Vooren. Op 15 januari 2020 is het exact 111 jaar geleden dat de vereniging Friese Elf Steden is opgericht.

Van de Vooren is ook de schrijver van het boek '8070 dagen'. Daarin beschrijft hij hoe het gemis van de Elfstedentocht leeft. "Als we het dan niet op het ijs kunnen beleven, dan maar anders", zegt hij.

New York Times

De laatste Elfstedentocht was in 1997. We hebben nog nooit zo lang hoeven wachten op de volgende. Volgens Van de Vooren was er veel aandacht voor in de media, tot in de New York Times aan toe. Die krant beschrijft hoe de Elfstedentocht steeds zeldzamer wordt.

"From its inception in 1909 to 1963, the Elfstedentocht was held 12 times. Since then, there have been three, most recently in 1997. Some in Friesland wonder if it will ever be held there again."

De kans op een Elfstedentocht wordt volgens meteorologen steeds kleiner. Maar omdat je het nooit zeker weet, blijven de bestuurders en rayonhoofden van de Elfstedenvereniging paraat. Nieuwsuur heeft ze een jaar lang gevolgd.

Van de Vooren zegt dat de verhalentraditie van de Elfstedencultuur nog altijd leeft. Een oproep aan de lezers van de Leeuwarder Courant leverde tientallen verhalen op. "In principe krijgen we nooit veel reacties, maar lezers klommen massaal in de pen", zegt journalist Renze Lolkema in de podcast van de krant. "Het leeft enorm."

Dat bleek ook bij een filmmarathon van vijf uren bij Tresoar, in Leeuwarden. Daar kwamen tientallen mensen op af. Mensen die de tocht hebben meegemaakt, vertelden daarover.

"De vertreltraditie houdt stand, dat is wel duidelijk geworden", schrijft Van de Vooren op de website van zijn boek. Hij vindt dat de traditie meer aandacht verdient, en dat de verantwoordelijkheid daarvoor niet bij de Elfstedenvereniging ligt, maar bij archieven en musea.

De dag van de Elfstedentocht zou "een leuke dag"moeten zijn, "met verhalen, filmbeelden, bijzondere archiefstukken, digitale exposities, alles wat maar mogelijk is".

Volgens Van de Vooren komen er enthousiaste reacties op zijn voorstel, van onder andere Tresoar, het Fries Film Archief, en de Leeuwarder Courant. En dus denkt hij dat 15 januari de eerste dag van de Elfstedentocht wordt. Behalve als er dan genoeg natuurijs ligt. "Want schaatsen heeft natuurlijk altijd voorrang boven een verhalendag."

Onze eigen verslaggevers hebben ook allemaal een verhaal over de Elfstedentocht. In 2017 was het 20 jaar geleden dat de tocht van 1997 werd verreden. Daar maakten we toen deze special over: "Dokkum is de himel".

(advertinsje)