Wereldkampioen Wüst: "Dit is niet in woorden uit te drukken"

10 feb 2019 - 19:31

Direct na de finish deed Ireen Wüst haar handen omhoog. En toen ze twee ritten later echt wereldkampioen was, kwamen de tranen. "Ik wilde deze zó graag winnen voor Paulien."

Foto: ANP

Een maand na het overlijden van haar vriendin Paulien van Deutekom werd Wüst wereldkampioen op de 1500 meter, met een baanrecord van 1:52.81. "Misschien heeft Paulien wel een beetje geholpen."

Wüst is al drie keer eerder wereldkampioen geweest op de 1500 meter. Maar deze overwinning is anders. "Dit is niet in woorden uit te drukken. Er gaat van alles door je heen. Ook het gemis van Paulien."

Het bleef spannend tot de laatste race. Wüst had haar handen voor haar ogen, ze wilde het niet zien. Maar de spanning vooraf was nog groter, zegt ze. "Ik wilde zo graag iets speciaals neerzetten."

Een groep supporters kwam speciaal voor Wüst naar Inzell. "Een groep vriendinnen. Mijn ouders, familie en vriendin. Heel bijzonder dat ze er allemaal waren."

Voor De Jong is het WK "het begin van iets moois"

Antoinette de Jong heeft twee keer een persoonlijk record gereden, maar ze werd geen kampioen. Haar beste afstand was de 3000 meter. Daar werd ze donderdag tweede. Dit weekend kwam ze niet op het podium terecht. Daar ging ze wel voor. Ze baalt er van.

De Jong is heel diep gegaan op de 1500 meter. "Ik was wel even ziek, zonet. Zo'n weekend is best heftig. En vier dagen achterelkaar, dat heb ik nog nooit gedaan."

"Dit is voor mij een leerproces. En misschien wel het begin van iets moois. Ik word steeds beter. Nu nog de kont naar beneden houden, en afzetten op de goede manier..."

Trefwoorden: 
schaatsen WK Ireen Wüst Inzell
(advertinsje)