Ireen Wüst wereldkampioen op 1500 meter in Inzell: "Deze is voor Paulien"

10 feb 2019 - 15:31

Ireen Wüst is wereldkampioen op de 1500 meter geworden Met een tijd van 1:52.81 was ze sneller dan alle anderen op de WK afstanden in het Duitse Inzell.

Foto: www.orange-pictures.nl

Wüst was een halve seconde sneller dan de nummer twee, Miho Takagi, uit Japan. De Amerikaanse Birttany Bowe werd derde.

"Dit is echt heel bijzonder," zei Wüst direct na afloop van de race. "Ik wilde deze zo graag winnen, voor Paulien." Schaatsster Paulien van Deutekom was een goede vriendin van Wüst. Ze overleed dit jaar aan een slopende ziekte. "Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen."

Foto: ANP

Titelverdedigster Heather Bergsma ontbreekt dit schaatsseizoen, want zij heeft een schaatspauze ingelast en werd vorig jaar moeder.

"Dit is absoluut de mooiste"

Het is de vierde keer dat Wüst wereldkampioen wordt op de 1500 meter. Eerder was ze dat in 2007, 2011 en 2013. Wüst is ook regerend Olympisch kampioen. Maar de overwinning in Inzell is anders dan anders, zegt ze.

"Dit is anders dan normaal. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest in mijn carrière. Als het dan lukt... Dat is ongekend. Dit is absoluut de mooiste!"

Antoinette de Jong werd vijfde, met een tijd van 1:53.76. Toen ze die tijd neerzette, was dat een baanrecord, maar vier van de zes vrouwen die naar haar startten, gingen daar nog voorbij.

Verslaggevers Roelof de Vries en Andor Faber zijn in Inzell voor de WK afstanden. Ze doen live verslag op de radio, en ze houden ook een Friestalig liveblog bij.

Trefwoorden: 
schaatsen WK Ireen Wüst Inzell
(advertinsje)