Hoe ziet de toekomst eruit voor sociale werkvoorziening Caparis?

Het is een spannende tijd voor sociale werkvoorziening Caparis in Drachten. De komende maanden bepalen de acht gemeenten (Leeuwarden, Smallingerland, Heerenveen, Opsterland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Ooststellingwerf en Weststellingwerf) hoe de toekomst van het bedrijf eruit komt te zien.
© Omrop Fryslân
Na de invoering van de Participatiewet in 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de sociale werkbedrijven. Tegelijkertijd werd er veel bezuinigd op de sociale werkvoorziening.
De afgelopen drie jaar wordt er al gesteggeld over hoe Caparis moet worden ingericht. Voor de werknemers is dit een onzekere tijd. Daarbij waren er ook nog veel bestuurlijke perikelen in het bedrijf met rechtszaken, grote afkoopsommen voor directeuren en raden van commissarissen die opstapten.
Volgens directeur Alex Bonnema is het nu echt nodig dat de politiek gaat kiezen.
© Omrop Fryslân
We hebben de afgelopen jaren steeds over de rotonde gereden en gedacht we slaan de afslag nog even over, maar die afslag moet nu genomen worden. Er is te lang aangemodderd.
Alex Bonnema
Er zijn ook gemeenten die de zogenaamde 'cashcows' uit het bedrijf halen. Dat is een verwijt van Bonnema aan bijvoorbeeld Ooststellingwerf. Deze gemeente, maar ook Leeuwarden, heeft de groenvoorziening naar de eigen organisatie gehaald.
Volgens Bonnema voert Ooststellingwerf een actief beleid in het binnenhalen van medewerkers van Caparis naar hun eigen gemeentelijk bedrijf. Dat is volgens hem niet de afspraak. De groenvoorziening is een onderdeel dat winst oplevert. Als dat uit het bedrijf Caparis gehaald wordt, is het lastiger om quitte te draaien.
Frank, medewerker van Caparis © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Wat mij zo boos maakt...het gaat hier niet om machines maar om mensen.
Alex Bonnema
Bonnema wil zo snel mogelijk duidelijkheid van alle gemeenten en dan ook actie ondernemen. Het wordt volgens hem een ingewikkeld proces dat gemeenten veel geld zal kosten.

Mensen moeten centraal staan

Dat kan volgens de directeur van de sociale werkvoorziening een probleem worden, omdat veel gemeenten al tekorten hebben op het sociaal domein. Hij vindt dat de ogen veel meer gericht moeten worden op de mensen die werken bij Caparis. Die moeten centraal gesteld worden, zegt Bonnema.
Raymond, medewerker van Caparis © Omrop Fryslân

Hoe moet het verder?

De gemeenten hebben intussen een paar conferenties gehad over de toekomst van de sociale werkvoorziening. De komende maanden zullen er besluiten moeten worden genomen. De gemeenten zullen apart van elkaar met het bedrijf om de tafel om de toekomstige inzet van Caparis te bespreken. In juni moet dan de kogel door de kerk zijn.
Er zijn in iedere geval vier gemeenten die verder willen met Caparis. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland en Opsterland. Achtkarspelen heeft al aangegeven van Caparis af te willen. Tytsjerksteradiel, Ooststellingwerf en Weststellingwerf moeten nog een besluit nemen.
Alex Bonnema in Buro de Vries
In de Fryslân DOK 'Sûnder druk' komen de werknemers van Caparis aan het woord. Wat betekent het bedrijf voor ze en wat zou het betekenen als de werkvoorziening moet afbouwen? Directeur Alex Bonnema schetst een beeld van het bedrijf en de consequenties van het mogelijk uittreden van gemeenten uit de zogenoemde gemeenschappelijke regeling van Caparis.