Wereldkampioen Bergsma: "Na de 5.000 meter is dit een flinke opsteker"

09 feb 2019 - 20:14

De teleurstellende 5.000 meter van Jorrit Bergsma heeft toch wel een tijdje nagedreund bij de schaatser uit Aldeboarn. Ondanks die twijfels pakte Bergsma toch de wereldtitel op de 10.000 meter. "Na de 5.000 meter is dit een flinke opsteker!"

Jorrit Bergsma

"Een wereldtitel blijft heel bijzonder. Ik ben erg blij dat ik hem vandaag pak", vertelde Bergsma zaterdag na afloop van de 10.000 meter. Het was de derde keer dat hij die titel pakte. Toch was het wel een kleine verrassing. Op de 5.000 meter werd Bergsma donderdag teleurstellend twaalfde.

"Na twee dagen geleden was deze rijd een hele opsteker. Ik twijfelde wel of mijn tijd goed genoeg zou zijn. Op een gegeven moment ging Patrick Roest naar de rondjes 30-laag en dan denk je: 'Misschien rijdt hij mijn tijd naar huis toe'. Maar dan zie je dat hij het erg lastig krijgt en zijn tijd oploopt."

Foto: Orange Pictures

De coach van Bergsma, Jillert Anema, was opgelucht en helemaal gek na de overwinning van zijn pupil. Anema is opgelucht, omdat het nog niet helemaal goed ging dit seizoen. En ook niet bij dit WK.

"De anderen worden ook beter", aldus Anema. "Zo simpel is het ook, maar wij hebben het dit seizoen nog niet laten zien. Dan is het mooi dat we het nu wel laten zien. En ik word dan even helemaal gek na afloop. Dan moet ik even lopen. Je zit dan in die laatste rit van Roest, niet te doen. Dan moet die energie er even uit."

Jillert Anema

Anema pakte daarna meteen de telefoon. "Ik wilde even wat filmen. Wil je dat hebben? Nou, vooruit maar." Bekijk hier de opnames van Jillert Anema:

Bylden filme troch Jillert Anema

(Advertentie)
(Advertentie)