Omrop TIP: Zonder druk, sociale werkvoorziening in het nauw

09 feb 2019 - 09:14

In een bedrijf waar de druk eraf zou moeten zijn, loopt de druk steeds verder op. Caparis is het grootste sociale werkbedrijf in Fryslân. Acht gemeentes zijn met elkaar eigenaar van het bedrijf dat werk biedt aan 2200 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De werknemers beleven al een paar jaar een onzekere tijd. Blijven gemeentes met het bedrijf samenwerken of gaan ze het werk voortaan op een andere manier invullen?

Frank, medewerker van Caparis - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Participatiewet

De sociale werkvoorziening staat onder druk. Na de invoering van de participatiewet in 2015 zijn gemeentes verantwoordelijk voor de werkvoorzieningen. Tegelijk is er veel bezuinigd op het werk voor arbeidsbeperkten. De gemeentes bepalen mede hoe de toekomst van Caparis eruit ziet. De komende weken zullen daar besluiten over vallen.

Consequenties fan uittredende gemeentes

In de Fryslân DOK documentaire 'Sûnder druk (Zonder druk)' komen de werknemers van Caparis aan het woord. Wat betekent het bedrijf voor hen en wat zou het betekenen als de werkvoorziening moet afbouwen? Directeur Alex Bonnema schetst een beeld van het bedrijf en de consequenties van het mogelijke uittreden van gemeentes uit de zogenoemde gemeenschappelijke regeling van Caparis. Bonnema maakt zich ernstig zorgen over een eventuele ontmanteling van het bedrijf.

De Fryslân DOK documentaire 'Sûnder druk (Zonder druk)' is op zondag 10 februari vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.

(advertinsje)
(advertinsje)