KOZP niet blij met plek: "We zijn wat minder zichtbaar, dus dan maar hoorbaar

08 feb 2019 - 22:02

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet krijgt zaterdag in Grou een plek in de weide toegewezen om te demonstreren tegen Zwarte Piet bij het Sint-Piterfeest. Er word een vak gemaakt in de weide tegenover Hotel Oostergo, waar de demonstranten mogen staan. De actiegroep is echter niet blij met die plek.

Foto: Omrop Fryslân

"Ik had liever in Grou zelf gestaan. Maar ik begrijp dat het er wat klein is. Het alternatief is de plek waar we nu staan, met een versterker met geluid. We zijn wat minder zichtbaar, dus dan maar hoorbaar", zegt Joyce Beukema van KOZP.

Hoeveel mensen mee zullen doen weet de groep nog niet precies. De aanmeldingen komen nog steeds binnen. "Het maakt niet uit met hoeveel we er staan, als we maar een geluid tegen racisme laten horen."

Joyce Beukema van KOZP in gesprek met Ferd Crone in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Burgemeester Ferd Crone heeft eerder geprobeerd om de demonstratie te voorkomen door afspraken te maken tussen de protesterende groep en het comité dat de intocht van Sint Piter organiseert, maar dat is niet gelukt. Beukema beschrijft de lange onderhandelingen met de burgemeester en gemeente als "veel gepraat en niet veel actie".

"De burgemeester probeerde er voor te zorgen dat wij niet zouden demonstreren en dat volgend jaar Zwarte Piet niet meer zwart zou zijn. Daar kon het comité niet mee instemmen." Beukema baalt er wel van dat ze nu moeten demonstreren. Ze had liever gezien dat er afspraken gemaakt zouden worden.

Joyce Beukema van Kick Out Zwarte Piet aan het woord

Zaterdagmorgen vertrekt de groep vanuit Groningen en gaan ze via Leeuwarden naar Grou. De intocht begint zaterdag om 10:30 uur. Tussen 10 en 12 uur zal er in Grou gedemonstreerd worden. De actiegroep komt volgens de gemeente met een bus naar Grou.

(Advertentie)
(Advertentie)