Wat kan Heerenveen zaterdag tegen het opgeleefde PEC Zwolle?

08 feb 2019 - 12:59

PEC Zwolle is zaterdagavond te gast in het Abe Lenstra stadion. De ploeg stond in de winterstop nog op de vijftiende plaats, maar onder de nieuwe trainer Jaap Stam heeft PEC in de tweede seizoenshelft nog niet verloren. Vorig weekend stond Zwolle met 3-1 achter tegen FC Utrecht, maar won de ploeg in de slotfase op spectaculaire wijze nog met 4-3.

sc Heerenveen - PEC Zwolle - Foto: Omrop Fryslân

Inmiddels is PEC Zwolle Heerenveen voorbij op de ranglijst. De Zwollenaren staan nu op de tiende plaats. "Ze hebben natuurlijk een nieuw coach (red. John van 't Schip werd in december ontslagen), maar in de basis doen ze nog veel dingen hetzelfde. Met opkomende backs, veel wisselingen voorin en een voetballend middenveld", zo zei Heerenveen-trainer Jan Olde Riekerink.

Olde Riekerink kan in ieder geval ook weer een beroep doen op Morten Thorsby. De middenvelder werd teruggezet naar de beloften, omdat hij in januari zonder toestemming naar Italië was gegaan en daardoor twee trainingen miste. Thorsby heeft afgelopen dinsdag een gesprek gehad met technisch manager Gerry Hamstra en zijn excuses aangeboden. Daarmee is de kou uit de lucht en sluit hij zich weer bij de groep aan.

Olde Riekerink: "Voor Morten en voor ons is het prima dat hij terug is. Al vind ik het wel terecht hoe de club heeft gereageerd. Je moet je aan de regels houden, die gelden voor iedereen. Maar aan de andere kant hebben we nooit problemen met hem persoonlijk gehad." Thorsby zelf is ook blij dat hij weer bij de selectie zit. "Ik ben heel blij, al was het wel een moeilijke periode. Ik wil graag een mooi afscheid en ben blij dat we deze oplossing hebben gevonden."

Duel tegen PEC Zwolle is cruciaal

Voor Heerenveen is de wedstrijd tegen PEC Zwolle cruciaal. Na het 2-2 gelijkspel tegen Vitesse staat Heerenveen nog maar één punt boven de degradatiezone. Dit seizoen presteert de ploeg vooral in eigen stadion onder de maat. In het Abe Lenstra stadion werden dit seizoen in totaal zes punten gehaald. Dat is het minst van alle ploegen in de eredivisie.

Vorige week maakte Dennis Johnsen zijn debuut voor SC Heerenveen. De Noorse aanvaller viel in de tweede helft in voor Nemanja Mihajlovic en maakte direct indruk.

Voorkeur voor Mihajlovic

Toch geeft Olde Riekerink tegen PEC Zwolle opnieuw de voorkeur aan Mihajlovic. "Nemanja heeft het tegen Vitesse ook goed gedaan. Hij heeft een moeilijk eerste half jaar gehad, maar heeft zich echt teruggeknokt. Nu Zeneli weg is, vind ik dat je hem een kans moet geven. Ik heb ook met een team te maken, ik kan niet elke week mijn vinger in de lucht steken wie het die week het beste kan doen."

Voor PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Poilen was het voetbaljaar 2018 een jaar om snel te vergeten. Na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo voor de winterstop (red. 2-0 verlies) zei hij voor de camera's van FOX Sports: "Ik ben wel klaar met dat gare tyfusvoetbal. We hebben weer een kutweek gehad, het is een kutseizoen, een kut-2018. Voor ons is het nu wel tijd dat het winterstop is", vindt Van Polen. "De tweede helft van het seizoen moet echt een nieuwe start gaan worden."

Vermoedelijke opstelling SC Heerenveen: Hahn, Hornkamp, Høegh, Pierie, Woudenberg, Rienstra, Schaars, Vlap, Van Bergen, Lammers en Mihajlovic.

(advertinsje)