Tegenstanders zandwinning blij met besluit FNP: "Maar het is nog niet klaar"

07 feb 2019 - 13:05

Blijdschap bij de tegenstanders van zandwinning in het IJsselmeer nadat woensdag bekend werd dat de FNP in de gemeente De Fryske Marren tegen de plannen voor zandwinning zal stemmen. Blijdschap maar ook waakzaamheid. Gerrit Schraa van de actiegroep houdt een slag om de arm: "Het is nog niet klaar."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Bij Schraa kwam het nieuws woensdagavond als een totale verrassing. "Wij hadden wel gehoopt dat het goed zou komen, maar ik had niet verwacht dat de FNP er nu al een persbericht over uit zou doen." Toch gaat de vlag nog niet uit bij de actiegroep. "Het is nog niet klaar", waarschuwt Schraa. "Wij zijn er woensdag weer bij als de officiele stemming is. 'Prijs de dag niet voor het avond is', zo ben ik grootgebracht. Wij laten ons niet in slaap sussen, wij blijven bij de les. Niet te vroeg juichen."

Tegenstander Gerrit Schraa

Ook verslaggever Wytse Vellinga is niet geheel overtuigd dat met de 'nee' van de FNP definitief het doek valt voor het project om zand te winnen in het IJsselmeer. "We hebben al vaker gezien dat er verrassende zaken gebeuren in deze zaak. Eerder al zou er een besluit worden genomen, dat toen uitgesteld werd. Het is pas echt duidelijk als er volgende week gestemd wordt. En ook daarna is het nog niet honderd procent zeker. De minister kan zo'n besluit nog 'overrulen'."

Mogelijke schadeclaim

Op de vraag of het bedrijf Royal Smals nog in actie kan komen, is niet een pasklaar antwoord te geven. "Een schadeclaim ligt voor de hand. Er zijn al heel wat kosten gemaakt om dit plan voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld toen het bedrijf meebetaald heeft aan het weghalen van een vliegtuig op de plek waar het zand weggehaald zou worden."

Wytse Vellinga over de zandwinning

(advertinsje)