VVD-fractie De Fryske Marren: "FNP doet aan scorebordpolitiek"

07 feb 2019 - 12:30

Coalitiepartijen CDA en VVD zijn verrast door het besluit van de FNP om nee te zeggen tegen het zandwinningsplan in het IJsselmeer. VVD-fractievoorzitter is zelfs ronduit teleurgesteld in de coalitiepartij. "De FNP kiest nu voor scorebord politiek."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Er ligt wel een bommetje onder de coalitie.

Jan van Zanden, fractievoorzitter van het CDA in De Fryske Marren

CDA verrast

Bij Jan van Zanden, fractievoorzitter van het CDA, overheerst verbijstering: "We zijn niet boos, maar wel heel verrast. We zagen het wel aankomen, omdat er geregeld overleg is met de coalitie. Wij wisten dat er bij de FNP twijfels waren, maar dit standpunt verrast ons wel. Normaal gesproken vindt zo'n besluit plaats in het debat, niet van tevoren. "

Over de manier waarop de coalitie nu verder moet, doet Van Zanden geen uitspraak. "We hebben wel gezegd: we laten het even bezinken. Na het fractieoverleg maandag komen we met een reactie. De discussie moet open gevoerd worden. Dan nemen we een besluit. Maar er ligt wel een klein bommetje onder de coalitie."

Dit is niet niks.

Olaf Storms, fractievoorzitter VVD in De Fryske Marren

VVD teleurgesteld

Olaf Storms is vooral teleurgesteld. "Weeg je belangen af in het debat, maar de FNP kiest nu voor scorebordpolitiek. Acht jaar geleden zijn we begonnen met dit project en de FNP heeft dit project al die jaren gevolgd. Dat maakt het zo teleurstellend dat het zo loopt. Je bent er als coalitie om samen bepaalde dingen te doen. In het akkoord dat we hebben gemaakt is het punt zandwinning in het IJsselmeer ook besproken. Het was niet eens de moeite waard om het op papier te zetten, zo eens waren we het."

Storms wil nog niets zeggen over de consequenties die het besluit van de FNP kan hebben voor de toekomst van de coalitie in De Fryske Marren. "We gaan nu eerst rustig nadenken en maandag gaan we wegen wat het betekent voor de coalitie. Maar dit is niet niks."

Jan van Zanden en Olaf Storms

(advertinsje)