Leerlingen Drachtster middelbare scholen doen mee aan 'milieuspijbelen'

Leerlingen van het CSG Liudger in Drachten en het Drachtster Lyceum doen donderdag mee aan de landelijke klimaatstaking. Ze gaan donderdagochtend tussen tien en twee uur 's middags niet naar school, maar gaan met zijn allen het centrum in. De actie begint bij het CSG Liudger aan de Raai en gaat daarna verder naar het centrum van Drachten. Aan het eind van de actie wordt bij het gemeentehuis een petitie overhandigd.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Met de petitie willen de leerlingen aandacht vragen voor het beleid van de overheid op het gebied van klimaat. De regering zou bijvoorbeeld heffingen op vlees meer moeten afdwingen. Eline Osinga is een van de initiatiefnemers en legt uit waarom ze demonstreren wil. "Het idee ontstond in de 'Aardrijkskundeles', waar de docent vertelde over klimaatverandering en dat wij er iets aan moeten doen. Naar Den Haag is zo ver, dus toen dachten we: dan maar in Drachten. Wij willen dat de overheid meer regels maakt voor het klimaat, zodat het hier over vijftig jaar nog leefbaar is."
Eline en Joia zijn de initiatiefnemers
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Niet alle leerlingen doen mee. Sommige kinderen mogen niet meedoen van hun ouders, zoals Luka. "Mijn ouders hebben helaas geen toestemming gegeven. Ze zeggen dat ik buiten schooltijden ook wel kan demonstreren, zoals zondag samen met Greenpeace. Mijn ouders vinden dat ik daar geen lessen voor hoef te missen. Ik zou zelf wel mee willen doen, want het gaat wel om onze toekomst. Misschien zijn we niet met een heel grote groep, maar ik denk dat alle kleine beetjes helpen."

Goed signaal

De schoolkinderen hebben wel toestemming van de school. Voor de onderwijsinspectie wordt een verslag gemaakt, zodat het als activiteit voor scholen wordt gezien. Biologiedocent Marjolein Centen is voorstander van de actie. "Ik sta er heel erg achter. Ik heb ook al mijn leerlingen gezegd dat ze moeten gaan staken. Ik vind het klimaat belangrijker dan het volgen van de lessen. Er wordt nu te weinig gedaan voor het klimaat. Er moet meer gebeuren en dat is een goed signaal om dat door kinderen af te laten geven."
Er zijn ook docenten die er anders over denken en vinden dat de lessen gewoon moeten doorgaan.
Niet alle leerlingen mogen meedoen, zoals Luka