Nieuwbouw zonder afval bij houtzaagmolen De Rat in IJlst

07 feb 2019 - 06:01

In 2050 moet Nederland een zogenaamde circulaire economie zijn. Dat wil zeggen een maatschappij zonder afval. Maar wat betekent dat in de praktijk? Hoe doe je dat? Bij houtzaagmolen De Rat in IJlst wordt in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân op dit moment gewerkt aan een project dat volledig in dat plaatje past. Oud hout van een brug in Sneek, dat anders zou worden weggegooid, wordt zo verzaagd dat het opnieuw gebruikt kan worden.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het gaat om balken van de brug bij de Waterpoort in Sneek. De balken zitten onder de brug om te voorkomen dat schepen er tegenaan zouden varen. Die balken moesten worden vervangen omdat de buitenkant te veel was beschadigd.

Normaal gesproken wordt dit soort hout verzaagd en gebruikt als brandhout of gaat het naar de stort. Dat pas echter niet in de zogenaamde circulaire economie. En due bedacht aannemer Stienstra-Van der Wal een alternatief plan.

De houten balken worden bijgezaagd - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Luister naar de reportage van verslaggever Wytse Vellinga

"Als je de balken goed bekijkt, dan kun je zien dat er aan de buitenkant eigenlijk niets aan mankeert. Het zijn hele zware balken van een hele harde houtsoort. En die zijn dan misschien niet meer te gebruiken bij de brug, maar wel voor wat anders", zegt Van der Wal.

En die bestemming was ook al snel gevonden. De steiger van houtzaagmolen De Rat is ook erg aan vernieuwing toe en dat kan met het hout van de balken. "En daarmee blijft het binnen de gemeente, want niet alleen de brug is van de gemeente, maar ook de houtzaagmolen en dus de steiger."

Door het hout op deze manier opnieuw te gebruiken, wordt niet alleen afval voorkomen, maar is het ook een stuk goedkoper voor de gemeente. Volgens Van der Wal zou dit soort hergebruik veel vaker mogelijk zijn. "De eisen voor bijvoorbeeld oeverbekleding veranderen, waardoor het oude hout daar niet meer te gebruiken is, maar op andere plaatsen zeker wel."

De steiger van de houtzaagmolen moet worden vernieuwd - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Molenaar Simon Jellema van de houtzaagmolen is blij met het project. "Het hout is van superkwaliteit. Keihard en dus nog prima te gebruiken. Het was zelfs zo hard dat een van de zagen een paar tanden verloor. Maar ook die knappen we wel weer op en kunnen we weer opnieuw gebruiken."

(Advertentie)
(Advertentie)