Homoseksualiteit nog altijd taboe voor meeste Friese jongeren

Voor de meeste jongeren in Fryslân is homoseksualiteit nog altijd een taboe. Zo vinden met name jongens tussen de 12 en 16 jaar het moeilijk om open over dit onderwerp te praten. Homoseksualiteit zou in principe geaccepteerd moeten worden, maar mag met name niet te dichtbij de eigen kring komen, zo is het oordeel. Bovendien bestaan bij jongeren op het platteland nog veel vooroordelen die soms tot discriminatie kunnen leiden. Meisjes staan over het algemeen meer open voor acceptatie van leeftijdsgenoten die op personen van hetzelfde geslacht vallen.
IepenUP Live presenteert woensdagavond voor de eerste keer voor een breed publiek de Friese Homonologen. Tot nu toe is deze serie voorstellingen over de seksuele identiteit en diversiteit van jongeren alleen nog in besloten kring op scholen te zien geweest. De acteurs en actrices wisten in IepenUP Live met hun spel veel los te maken bij het publiek.
Indringend was ook het relaas van Fries CDA-Statenlid Teus Dorrepaal. Hij heeft een boek geschreven over zijn eigen homoseksuele aard, met als titel 'Praat er maar niet over. Dorrepaal vertelde over de moeilijkheden die hij in zijn jongen jaren heeft overwonnen toen hij als homo uit de kast kwam. Maar vooral over de pijn die hij vandaag de dag als christen ondervindt, nu petities hem de toegang tot de kerk bijna onmogelijk maken.

Milieuvervuiling

Volgende week heeft IepenUP Live alle aandacht voor de 'plastic soup' die wereldwijd ons milieu bedreigt en vervuilt, door de containerramp met de MSC Zoe actueler als ooit te voren. We spreken hierover met onder andere burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van deze ramp voor het Wad? Ziet zij een oplossing om dit probleem aan te pakken. Kunstenaar Carolien Adriaansche zal laten zien dat je ook hele leuke, creatieve dingen kan doen met plastic afval.
IepenUP Live is elke woensdag tussen 20.00 en 21.30 uur te zien via de website van Omrop Fryslân, Facebook en YouTube.