Smallingerland wil dementievriendelijkste Friese gemeente worden

06 feb 2019 - 19:39

Smallingerland wil de dementievriendelijkste gemeente van Fryslân worden. Mensen worden ouder en het aantal oude mensen neemt toe. Zo'n duizend mensen hebben in Smallingerland op dit moment de ziekte van Alzheimer.

In een dementievriendelijke gemeente kunnen dementerenden zo lang mogelijk meedoen. De gemeente wil kijken waar ze in de zorg dingen kunnen verbeteren. Dat kan gaan om bijvoorbeeld ondersteuning van mantelzorgers en alternatieve vormen van dagbesteding. Maar ook in zaken als een goede gezondheid en technologische ontwikkelingen kunnen gemeente en organisaties een rol spelen.

Daarnaast is het belangrijk dat inwoners om kunnen gaan met het gedrag van dementerenden. Dat geldt voor sportverenigingen, winkeliers, maar ook verzorgers in bejaardentehuizen. Om te onderzoeken wat Alzheimerpatiënten nodig hebben, houdt de gemeente donderdagmiddag samen met Geriatrisch Netwerk Smallingerland een inspiratiebijeenkomst.

"Wat we in ieder geval moeten stimuleren, is kennis bij de mensen vergroten. Dat ze allemaal weten wat dementie is en hoe ze met mensen met dementie moeten omgaan", zegt wethouder Piet de Ruiter. "Niet als die al heel ver ziek zijn, maar vooral helemaal aan het begin. Zorgen dat mensen met dementie op een volwaardige manier aan de samenleving kunnen deelnemen."

Trefwoorden: 
Smallingerland dementie
(advertinsje)