Stembureaus in Leeuwarden worden ook toegankelijk voor gehandicapte stemmers

06 feb 2019 - 16:57

Bij 14 stembureaus in de gemeente Leeuwarden komt bij de Statenverkiezingen op 20 maart een bel bij de deur, speciaal voor gehandicapte stemmers. Na een onderzoek van de gemeente bleek dat momenteel niet net alle 79 stembureaus aan de eisen voldoen van de minister van Binnenlandse Zaken.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Die heeft bepaald dat mindervaliden in elk stembureau moeten kunnen komen. Bijvoorbeeld bij het stembureau in het stadhuis is dat een probleem. De deuren zijn niet goed zelfstandig te openen voor gehandicapten, daarom wordt op de verkiezingsdag een bewaker ingezet.

In de Dominicuskerk is dat ook zo. Daar komt een bel, zodat gehandicapte kiezers hulp kunnen krijgen bij het openen van de deur. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor het wijkgebouw De Toekomst en de Pelikaankerk.

Op andere plekken zijn de deuren niet het probleem, maar de hoge stoep. Bij twee stembureaus is de toegankelijkheid niet te verbeteren. Dat geldt voor de Albertine Agnesschool in Leeuwarden en sporthal De Twine in Grou. Die sporthal heeft een zware deur en de helling erheen is te steil.

(Advertentie)
(Advertentie)