Geen 291, maar zeker 345 containers overboord geslagen bij MSC Zoe-ramp

06 feb 2019 - 12:44

Bij de containerramp met de MSC Zoe, begin dit jaar, zijn geen 291, maar minimaal 345 containers overboord geslagen. Dat heeft de rederij aan Rijkswaterstaat laten weten. De definitieve cijfers worden waarschijnlijk volgende week bekendgemaakt.

Foto: Kustwacht Nederland

Edwin de Feijter fan Rykswettersteat

De rederij komt nu pas met deze informatie, omdat het schip eerst na lange tijd de lading kon lossen in de haven van Gdansk in Polen. Daarbij bleek dat er meer containers overboord waren geslagen. "Wij begrijpen wel dat de rederij hier even over heeft moeten doen", zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat. "Het was een behoorlijke chaos aan boord en een goed beeld kun je pas vormen wanneer alles gelost is."

Nadat in de nacht van 1 op 2 januari de containers in het water zijn geraakt, is de MSC Zoe eerst naar de haven van Bremen gevaren om het eerste deel van de lading te lossen, inclusief de containers met schade. De Feijter zegt nu een beter beeld te hebben. "Zeker in het begin van zo'n ramp is het chaos. Nu komt er wat meer lijn in. We hebben nu een veel beter overzicht van de berging en hoe dat moet gaan verlopen."

"Kan nog eens bijgesteld worden"

Begin februari is de rest gelost in Gdansk. De containers stonden na het incident schots en scheef aan boord. De rederij heeft toen een eerste inschatting gemaakt en die nu bijgesteld. "Er zijn nu zo'n vijftig meer containers meer overboord geslagen dan we in eerste instantie dachten", gaat De Feijter verder. "Ik moet daarbij zeggen dat het getal nog bijgesteld kan worden."

Er zijn niet meer containers met gevaarlijke stoffen verloren gegaan, stelt De Feijter. "De berger had al alle contacten in beeld gebracht van waar alle containers zouden kunnen liggen. Wat er in die containers zit? Huishoudelijke onderdelen. In ieder geval geen gevaarlijke stoffen."

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 minimaal 345 containers verloren. Dit gebeurde net boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

Trefwoorden: 
MSC Zoe containerramp
(advertinsje)