Cees Roozemond gaat in gesprek met "team-Riemer"

05 feb 2019 - 21:52

Cees Roozemond gaat in gesprek met voormalig Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde over hun plannen. Roozemond is dinsdag begonnen als 'gedelegeerd bestuurder' en vervanger van algemeen directeur Luuc Eisenga. "Ik ben bekend met de plannen van Riemer, Foppe en de rest. Natuurlijk gaan we daarover met elkaar in gesprek."

Foto: www.orange-pictures.nl

De persoon Cees Roozemond

Cees Roozemond is dinsdag begonnen met zijn functie als algemeen directeur. "Nou," zegt Roozemond, "dan wil ik je meteen corrigeren: ik ben gedelegeerd bestuurder, dat is wat anders dan algemeen directeur."

Roozemond heeft nooit in Fryslân gewoond, maar ging wel altijd op vakantie naar Terkaple. Bovendien is zijn vader voorzitter geweest van SC Cambuur. "Maar mijn familie kan ook fouten maken", grijnst-ie.

Vertrouwen in Eisenga niet opgezegd

Volgens Roozemond heeft hij, toen hij in het stichtingsbestuur zat, nooit zijn vertrouwen in Luuc Eisinga opgezegd. "Wel in de raad van commissarissen en in het beleid, maar niet in de persoon Luuc. Laat het duidelijk zijn: het heeft ons ook erg veel pijn gedaan, maar we hadden geen andere keuze dan het vertrouwen in het beleid opzeggen. We hoorden van de achterban dat het vertrouwen in Luuc en het beleid broos was. En het belangrijkste nog: het operationeel tekort nam weer substantieel toe. Er is sprake van een acuut gevaar voor de continuïteit van de club en een dreigend tekort cashflow."

Waarom wordt Roozemond de tijdelijke algemeen directeur (of gedelegeerd bestuurder)?

Roozemond was eerst voorzitter van het stichtingsbestuur en daarna kort van de raad van commissarissen. Toch vindt hij niet dat er sprake is van belangenverstrengeling en van eigenbelang. "In het stichtingsbestuur zitten afgevaardigden van alle geledingen van de club. Voorzitter van NieuwNoord en Fean, iemand van de vrijwilligers, iemand van Aktie '67, van de zakenclub. En iedereen vond dat ik nu de geschikte man ben. Dan moet je ook niet laf zijn. Dat moet je het gewoon doen."

Toch is er veel kritiek op de manier van zaken. Zo bekritiseerde Lutz Jacobi vorige week zondag, na de wedstrijd Heerenveen AZ, in het openbaar een van de commissarissen, Egbert van Hes. Ze verwijt hem bad governance, oftewel slecht bestuur.

Lutz Jacobi verwijt bestuurder

Lutz Jacobi was bij de wedstrijd Heerenveen-AZ. Na de wedstrijd trof ze commissaris Egbert van Hes. Er ontstond een pittige discussie, die door veel mensen werd aangehoord. Jacobi vindt dat er sprake is van bad governance oftewel slecht bestuur. Bad governance betekent onder andere dat er niet integer of transparant wordt gehandeld en dat er sprake is van belangenverstrengeling. "Daar ben ik het niet mee eens", zei Roozemond. "Ik snap wel dat de gang van zaken niet goed is voor de beeldvorming. Van stichtingsbestuur naar raad van commissarissen naar gedelegeerd bestuurder. Dat er veel kritiek op is, dat snap ik. Maar ik zou het beleid niet bad governance willen noemen."

Plan-Riemer

Op dit moment is er een groep bezig om een plan te maken voor SC Heerenveen. Riemer van der Velde doet dat met Gertjan Verbeek, Foppe de Haan en oud-bestuurdersleden Yme Kuiper, Henk Hoekstra en Tjisse Wallendal. Ze hebben een plan op drie gebieden: commercieel, financieel en sportief. Hoe krijgen ze het stadion weer vol? Hoe komen de sponsoren weer terug? En hoe kan de club sportief groeien?

"Ik ben bekend met de plannen", zei Roozema. "Ik heb goed contact met Riemer en Foppe. Natuurlijk weet ik ook dat het in de twaalf jaar na het aftreden van Riemer nooit rustig is geweest, maar ik wil wel gaan kijken in hoeverre we zijn ideeën kunnen gebruiken."

Relatie met hoofdsponsor GroenLeven onder druk

Het contract met hoofdsponsor GroenLeven staat onder druk. Beide partijen tekenden in 2016 een contract voor drie jaar, maar het is nog maar de vraag of dat doorgaat. Het conflict gaat over de plaatsing van zonnepanelen op het Abe Lenstra-stadion.

"We moeten er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat GroenLeven wil blijven. Sponsoren moeten het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden en ze moeten graag willen komen", legt de hoopvolle Roozema uit. "Ik heb goede hoop dat we het oplossen met GroenLeven."

Roozemond de nieuwe algemeen directeur?

Nu start ook de discussie over de opvolger van Luuc Eisinga. "We hebben een lijst van 20 punten waaraan de opvolger moet voldoen. Fries is een pré, maar geen must. Ook zou het leuk zijn als hij uit de voetbalwereld komt, maar ook dat moet niet."

Bronnen rondom sportclub Heerenveen meldden vorige week al dat Roozemond de nieuwe directeur wordt. Dinsdagmiddag heeft Roozemond het personeel bijgepraat en hetzelfde verteld als in dit interview.

"Ik blijf zitten zolang ik het leuk vind en er mensen zijn die het nodig vinden dat ik hier zit." Daarmee sluit hij dus niet uit dat hijzelf de nieuwe algemeen directeur wordt. "Nee, dat klopt. Als er velen zijn die vinden dat ik het moet, dan wil ik daar niet voor weglopen."

Roozemond was van 1982 tot en met 1997 directeur van Ceteco, een handelshuis dat in 1999 failliet ging. Hij heeft daarna veel in de paardenwereld gedaan. Roozemond was voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Friesche Paarden en is no bestuursvoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

Ook is Roozemond voorzitter van het project op de Afsluitdijk. Daarbij was-ie eigenaar van Stal Groeneweg in zijn woonplaats Bergen. Roozemond's vader was voorzitter van Cambuur en in 1989 waarnemend burgemeester van de gemeente Smallingerland. Hij woonde tot 2005 in Goënga.

Daarnaast is Roozemond sinds 2014 voorzitter van de raad van commissarissen van Thialf. In 2016 kwam hij in het stichtingsbestuur van sportclub Heerenveen. Dat stichtingsbestuur zei het vertrouwen op in algemeen directeur Luuc Eisinga en de raad van commissarissen met Jorrit Jorritsma, Gerard Kremer en Hans Westerhof. Daarna nam Roozemond plaats in de tijdelijke raad van commissarissen en nu wordt hij dus (tijdelijk) algemeen directeur.

(advertinsje)