Nieuwe voorstelling Inez Timmer, Vijf minuten voor aanvang, zaterdag in Sneek in première

05 feb 2019 - 21:14

Inez Timmer is bij de meeste Friezen nog altijd bekend als zangeres van de Friese volksgroep Irolt, maar ondertussen heeft de zangeres veel meer noten op haar zang. Met verschillende musicals en toneelproducties heeft ze in binnen- en buitenland gestaan. Aanstaande zaterdag 9 februari blikt ze in de première van haar nieuwe voorstelling Vijf minuten voor aanvang terug op haar carrière tot nu toe en vertelt ze of het moeilijk is om als actrice op leeftijd het hoofd boven water te houden.

Van Irolt naar Madamoiselle Chanel

Inez Timmer begon haar carrière als zangeres bij de Friese volksgroep Irolt. Die groep was de eerste groep die Friese volksmuziek op elpee uitbracht. Nadat Timmer het conservatorium in Hilversum afrondde, verscheen ze op verschillende podia in binnen- en buitenland.

In Nederland speelde ze in de musicals Phantom of the Opera en Cyrano de Bergerac. In Duitsland en Oostenrijk schitterde Inez in de producties Driving Miss Daisy, My Fair Lady en Junglebook. Tussendoor verzorgde ze het entertainment op een exclusief cruiseschip.

Tegenwoordig speelt Timmer voornamelijk in kleinere theatervoorstellingen als Madamoiselle Chanel, Tusken Heimat en Heitelân (Tussen Heimat en Vaderland) en Leafdesbrieven (Liefdesbrieven). Met als laatste productie is 'Vijf minuten voor aanvang'.

Zonder dalen geen hoogtepunten

Timmer haar nieuwste voorstelling Vijf minuten voor aanvang gaat over haar leven. In de voorstelling vertelt ze grappige anekdotes, maar ook beleefde dieptepunten. "Als je het dal nooit ziet, kun je ook geen pieken voelen", zegt Timmer.

"Het is ook een boodschap voor de jongere generatie: Volg je hart, maar leef wel met de consequenties. Het is niet altijd leuk. Oudere mensen van 60+, die zich wel eens onzichtbaar voelen, wil ik meegeven dat ze niet onzichtbaar hoeven te zijn. Ook als je de zestig bent gepasseerd, kun je op het toneel staan."

"Vijfentwintig jaar geleden vertrok ik naar Oostenrijk. Daarvoor was ik al twee jaar bezig, dus in totaal werk ik nu 27 jaar als professioneel actrice/zangeres. Daarvoor had ik al mooie dingen gedaan, maar dan meer als hobby."

Dramatisch telefoontje vijf minuten voor begin optreden

Toen Timmer 22 jaar oud was, kreeg ze vijf minuten voor de aanvang van een Irolt-optreden een telefoontje met het bericht dat haar vader zelfmoord had gepleegd. Hij was depressief. Die periode leefde ze in een emotionele rollercoaster, maar het was ook een omslagpunt en het begin van bewustwording. "Ik wist toen dat als je niet gelukkig bent in je werk of relatie, woonsituatie of huwelijk, dat je er dan wat aan moet veranderen. Je hebt maar één leven."

Tien jaar later zette Timmer haar woorden om in daden. Ze was toen docente Engels en deed een toelatingsexamen voor het conservatorium in Hilversum. "Eerder durfde ik dat niet."

Liefde op de 'loveboat'

Later werkte Inez onder andere op cruiseschepen. "Een van de schepen was de Ancona, dat was de eerste Duitse 'loveboat'. Ik ontmoette daar de liefde van mijn leven."

Van musicals naar kleinere zalen; het is geen moeilijke omslag voor Timmer. "Want zo ben ik ook begonnen", legt ze uit. "Zingend op de biljarttafel van het café, met Irolt en jazzconcerten. Later stond ze in de grotere theaters met meer dan duizend toeschouwers."

Moeilijk om het hoofd boven water te houden

Voor Timmer is het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Ze heeft nu een rol in de nieuwe productie van de Nederlandse Reisopera, waarmee ze een kleine productie draaiende kan houden. "Maar het is geen vetpot." Daarom spreekt Timmer zich uit over gesubsidieerde kunst. Dat zou namelijk snel een vertekend beeld geven naar de artiest die zonder subsidie geld moet verdienen.

"Ik wil het theater naar de mensen brengen, maar we moeten al snel 15 euro per kaartje vragen. Tryater vraagt de helft daarvan en omdat mensen het verschil niet snappen, vinden ze ons al snel te duur."

Ook bij kleinere optreden is geld vaak een probleem. "In Fryslân zit je al snel in het circuit dat je in het dorp wordt gevraagd voor een optreden. Dat de zaal, horeca, technicus betaald worden en de artiest het met een bos bloemen moet doen. Uit liefde voor het dorp doe je het, maar ik moet ook eten", legt Timmer uit.

In 2018 niet te veel werk

Vorig jaar met LF2018 was Inez heel blij dat ze werk in Bayern en Wenen had. "LF2018 was voor mij lastig. Het hele circuit waar wij graag in werken, zat al vol met allemaal - prachtige! - projecten."

"Ik ben blij dat LF2018 heeft plaatsgevonden: het heeft Fryslân wel echt een boost gegeven. Ik hoop dat de mensen die honger naar het theater houden en dat ze naar onze voorstellingen komen. Andere zzp'ers in muziek en theater hebben er ook wel onder te lijden gehad, dat ze geen werk meer hadden in 2018. Ik hoop dat het nalatenschap van LF2018 ons positieve dingen brengt."

Het nieuwe stuk van Inez Timmer, Vijf minuten voor aanvang, gaat zaterdag om 16.00 uur in Theater Sneek in première. Voorafgaand is er vrijdagavond een try-out in het café in Baard.

(advertinsje)
(advertinsje)