Leeuwarder kunstenaars zoeken onderdak

05 feb 2019 - 14:29

Het culturele hoofdstadjaar heeft kunstenaars en andere creatievelingen in Leeuwarden een flinke boost gegeven. Maar er is ook een keerzijde, want er is bijna geen plaats voor deze groep. De gemeenteraad praat woensdagavond over de culturele broedplaatsen. Een van de mogelijke plaatsen voor de kunstenaars zou het Cornelis Troost Atelier kunnen zijn in de Leeuwarder wijk Huizum West. Sinds de sluiting van deze oude ambachtsschool tien jaar geleden, hebben zo'n dertig kunstenaars hier nu een plaats gevonden, en er is ruimte voor veel meer. Toch zitten er haken en ogen aan deze locatie.

Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er zeker veertig andere kunstenaars zijn die interesse hebben om zich hier te vestigen. "We willen hier ruimte bieden aan kunst, cultuur, ambachten en wijkzaken", vertelt Hennie Broers. Ze is edelsmid en heeft al een aantal jaar haar werkplaats in het Cornelis Troost Atelier.

Als het regent valt het water met een beetje goed geluk niet op je werk maar er net naast.

Edelsmid Hennie Broers over de toestand van het gebouw

Als de oude ambachtsschool een structurele broedplaats wordt, moet het gebouw echter wel flink worden opgeknapt. Er is al twaalf jaar geen onderhoud uitgevoerd. "Als het regent valt het water met een beetje goed geluk niet op je werk maar er net naast", aldus Hennie.

Betaalbaarheid

De gemeente heeft nu het beleid dat ze voor culturele broedplaatsen niet de portemonnee tevoorschijn wil halen. Een grote investering in het gebouw zou dus moeten worden doorberekend in de huurprijs. Dat heeft echter als risico dat de plaats onbetaalbaar wordt voor de kunstenaars. De gemeente bekijkt nu met het Cornelis Troost Atelier hoe ze deze plek toch betaalbaar kunnen maken.

(advertinsje)
(advertinsje)