Directeur Smals stoort zich aan "zelfbenoemde deskundigen"

05 feb 2019 - 14:13

De raad van de Fryske Marren moet zich niet laten leiden door "onderbuikgevoelens en verdachtmakingen." Met die boodschap kwam de directeur van zandwinningsbedrijf Royal Smals maandag naar Joure. Volgens directeur Resie Reijnders is de gemeenteraad onder druk komen te staan van negatieve verhalen in de pers en op sociale media over de zandwinningsplannen in het IJsselmeer.

Reijnders was een van de laatste insprekers op de speciale avond van de gemeenteraad over de plannen. Tientallen andere insprekers lieten weten dat ze geen toekomst zien voor zandwinning op het IJsselmeer. Zo zou het slecht zijn voor de natuur, zou het voor geluidsoverlast zorgen en blijven toeristen weg als de zandwinningsindustrie naar het IJsselmeer komt.

De verhalen van de tegenstanders domineren al weken het nieuws. Ook zijn er verschillende protestbijeenkomsten georganiseerd. Ook voorafgaande aan de bijeenkomst van maandagavond werd er met spandoeken en actieliederen aandacht gevraagd voor de nadelen van de zandwinning.

Bewuste radiostilte

Het bedrijf dat die zandwinning moet uitvoeren houdt zich tot nu toe op de achtergrond. Zij waren stil. Volgens Reijnders was dat een bewuste keuze, zo zei ze tegen de raad. "Jullie hebben niets aan welles-nietes spelletjes, dus hebben we gezwegen toen er aantoonbare onzin en onwaarheden werden verteld." Maar nu was het volgens haar tijd om de kant van Smals te laten horen.

"Aan de ene kant ligt 12 jaar aan onderzoek van onverdachte onderzoekers. Er liggen dikke dossiers waarin alles staat uitgelegd. Aan de andere kant zijn er de onderbuikgevoelens", zo zei ze. Reijnders is met name boos op de natuurorganisaties die twaalf jaar lang hebben meegepraat, maar nu met bezwaren komen.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De tegenstanders van de zandwinning waren niet onder de indruk van het pleit van de directeur van Smals. "Het verhaal van mevrouw Reijnders vond ik ongeloofwaardig", zegt Wink Blomsma, die uit naam van verschillende plaatselijke belangen het woord deed.

"Het was niet best om zo te beweren dat iedereen die hier zit, onzin aan het verkondigen is. Ik heb meer vertrouwen in de deskundigen die vanavond hier hebben ingesproken en ik denk dat ze niet een goede beurt heeft gemaakt."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Trefwoorden: 
De Fryske Marren zandwinning
(advertinsje)